Coevorden – Over de hele wereld is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Aan de hand van een thema is er aandacht voor de strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen. Dit jaar is het thema ‘Solidariteit – De kracht voor verandering’.

In Coevorden hebben diverse organisaties de handen ineengeslagen om een mooi programma neer te zetten, zodat iedereen in de gelegenheid is om de Internationale Vrouwendag mee te vieren. Het laatste nieuws komt op de Facebookpagina van Vrouwendag Coevorden.

Het programma ziet er als volgt uit:

Zondag 6 maart

Schilderen met als voorbeeld ‘Grote bloemen van Georgia O’Keeffe’. O’Keeffe wordt wel de ‘Moeder van het Amerikaanse modernisme’ genoemd en is bekend om haar schilderijen van uitvergrote bloemen, wolkenkrabbers in New York en landschappen in New Mexico. Iedereen kan meedoen, er is begeleiding aanwezig. Voorbeelden van bloemen zijn aanwezig, maar je mag zelf een voorbeeld meenemen. Ook schildersbenodigdheden zijn aanwezig, maar ook mag je eigen spullen meenemen. Deze activiteit duurt van 13.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in galerie Kunst op Vijf aan de Sallandsestraat 5 in Coevorden. Deelname is gratis.

Workshop Spoken Word: Ben je een beginnende schrijver en wil je leren hoe je jezelf op een podium kunt presenteren? Vind je het leuk om gedichten of verhalen te maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? De workshop ‘Spoken word’ laat je kennismaken met het schrijverschap en het voordragen van (eigen) teksten. De workshop bestaat onder andere uit een aantal leuke schrijfopdrachten en, voor wie wil, het bestijgen van het podium. De workshop wordt gegeven door Eva Broekman (2000), schrijver, dichter, spoken word-artiest en danser. Zij is sinds 2018 actief als lid van de gemeentedichters Emmen en ze won in 2019 de tweede prijs van Kunstbende categorie Taal. Begin 2021 bracht ze haar eerste bundel ‘Overpeinzers’ uit. De workshop wordt gehouden in Het Arsenaal aan de Haven 4 en duurt van 13.00 tot 14.15 uur. Deelname is gratis. Er kunnen maximaal vijftien personen deelnemen.

Karakteristieke fotografie: Fotograaf Rudi Huisman komt op zondagmiddag naar het Stedelijk Museum in Het Arsenaal om vrouwen op zijn karakteristieke manier te fotograferen. Deze activiteit wordt gecombineerd met andere activiteiten in Het Arsenaal van onder andere de bibliotheek en de Hofpoort. Hij is er van 13.00 tot 16.00 uur.

Workshop muziek: Martijje Lubbers, zangeres, songwriter, schrijfster en producent uit Drenthe, houdt dankzij Theater Hofpoort een workshop. De workshop zou plaatsvinden in Het Arsenaal, maar is verplaatst naar De Fabriek van Theater Hofpoort aan de Sint Jansstraat, De workshop duurt van 15.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis. Het maximumaantal deelnemers is vijftien. Aanmelden kan bij mail@martijje.nl (je krijgt een bevestiging).

Dinsdag 8 maart

Actieve middag in MFC ‘Ravelijn Verbindt’ aan de Linthorst Homanlaan 1 in Coevorden. José Duursma, een sterke vrouw van de internationale vrouwendag van 2021 in Coevorden, opent de middag. Daarna zijn er diverse activiteiten als kookworkshops, dansen met Home Dance Company, sport- en spelactiviteiten met de buurtsportcoaches, modeshow Kledinglijn, fotoshoot ‘Vrouwen in beeld’, haren vlechten, mindfullness en eten. Iedereen is welkom van 15.00 tot 18.00 uur.

Synagoge: lezing en vooroorlogse filmbeelden over een sterke vrouw Roos, door Paul Glaser. Glaser is auteur van het boek ‘Dansen met de vijand, het oorlogsgeheim van tante Roosje’. Roosje is een levenslustige en ondernemende danslerares. Wanneer de nazi’s de macht grijpen, begint voor Roosje, 25 jaar oud en Joods, een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man zich aansluit bij de nazi’s. Ze wordt slachtoffer van verraad en de SS neemt haar gevangen. Roosje overleeft zes concentratiekampen. In Auschwitz geeft ze SS’ers dansles en leert hen bijbehorende etiquette. Roosje leeft met haar hart en vecht met haar verstand. Het is een leven van volharding, liefde en verraad, waarin de verraders haar uiteindelijk niet klein krijgen. De bijeenkomst in het synagoge-museum aan de Kerkstraat 36 duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De entreekosten zijn 7,50 euro p.p. (voor Vrienden van Stichting Synagoge Coevorden 5 euro). Aanmelding is wenselijk, dat kan via info@synagoge-coevorden.nl. Mannen zijn ook welkom!