Dalen – Arend Kisteman uit Zwolle, nummer 23 op de kieslijst van de VVD, sprak gisteren uitgebreid met Harma Renting, eigenaar van kapsalon Team Twins Hair and Beauty in Dalen. Het ging vooral over de uitdagingen waar kleine ondernemers tegenaan lopen.ingen niet als een verrassing. Vanuit zijn ondernemerservaring kan hij hiermee na de verkiezingen aan de slag.

Harma: “Krapte op arbeidsmarkt”

Ook in de kappersbranche gaan ondernemers gebukt onder krapte op de arbeidsmarkt, kostenstijgingen en de alsmaar oplopende regeldruk. Harma Renting vindt dat er op korte termijn een oplossing moet komen om extra handjes in te kunnen zetten. “Als een collega bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof gaat, heb ik nieuwe collega’s nodig om dit op te vangen omdat wij al een kleinere bezetting hebben. En het blijkt dat het voor collega’s financieel niet loont om een dag extra te gaan werken. Voor nu zou het een oplossing zijn om iemand voor de duur van het zwangerschapsverlof een dag extra te laten werken zonder dat de medewerker dan meer belasting betaalt of direct met toeslagen in het gedrang komt.” Renting licht toe hoe mooi het kappersvak is en dat er meer jonge mensen voor haar vak mogen kiezen. “Er is zoveel talent, alleen zouden jongeren dat nog meer mogen ontdekken.”

Ze wil haar personeel ook graag behouden. “Daarom zou ik graag meer ruimte zien in de Werkkostenregeling, waardoor ik werknemers meer kan binden en extra kan belonen. Om extra werken meer lonend te laten worden, zal er in de toekomst zeker gekeken moeten worden naar de regelgeving rondom toeslagen. Er is op dit moment te weinig motivatie is om meer te gaan werken.”