Coevorden/regio – Het lood wordt verbannen uit de sportvisserij en de jacht. Het gebruik ervan is vanaf volgend jaar verboden. Hengelsportvereniging TOP (Tot Ons Plezier) uit Coevorden is er al enige tijd mee bezig in samenwerking met Sportvisserij Nederland, afdeling Oost-Nederland en het waterschap.

Het lood wordt door sportvissers vaak gebruikt als werpgewicht en komt soms in het water terecht. De hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu en daar hoort lood niet in thuis. “Watervogels gaan dood aan het gebruik van lood”, aldus Johan Wachtmeester van TOP. “We zijn nu een van de pilotgebieden. Vissers kunnen hun spullen bij Welkoop aan de Printer omruilen. De Welkoop heeft straks als enige het complete assortiment te koop.”

Johan Wachtmeester en Johan Pieper laten weten, dat wordt gehandhaafd als het gebruik van lood is verboden. “Dat doen zowel controleurs van Sportvisserij Oost-Nederland als wijzelf.” Tijdens een korte bijeenkomst bij de Welkoop is ook Emiel Derks, projectleider van het dossier loodvrij vissen van Sportvisserij Nederland aanwezig.

TOP is een grote vereniging met ruim 2100 leden en is aangesloten bij de NOC*NSF. De vereniging heeft nog meer plannen. “We zijn bezig”, aldus Wachtmeester, “om de kanovijver gereed te maken voor de jeugd om hen te laten kennismaken met de sportvisserij.” Het laatste nieuws staat op de Facebookpagina van TOP.

Foto: v.l.n.r. Johan Wachtmeester en Harm Hofma van TOP, Emiel Derks van Sportvisserij Nederland, Johan Pieper van TOP en Sim Meijerink van Welkoop.