Dalen – Johan de Ridder voelt zich een echte Dalenaar, al is hij er niet geboren en getogen. Dat geeft wel aan, dat Dalen hem aan het hart gaat. De inwoners, de sfeer, het bedrijfsleven en zijn eigen Autobedrijf J. Hoiting met het dealerschap van Renault en de vele occasions zorgen daarvoor.

Na zijn jeugd in Noord-Brabant ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Inge Hoiting. Na enige tijd verhuisde het paar naar Dalen. Zij werd meteen actief in het autobedrijf van haar ouders, terwijl Johan al jaren in de transportbranche werkte en dat nog enige jaren voortzette. In 2006 voegde Johan zich bij Inge in het autobedrijf. Drie jaar later namen zij de zaak over.

Lokaal ondernemen

“Het lokale ondernemen vind ik leuk. De contacten zijn goed, de betrokkenheid van de bevolking is groot, we hebben loyale en lokale klanten en mooie auto’s. Bovendien hebben we een superleuke, solide club van elf mensen. Afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld een jubileum van onze receptionist, die hier al veertig jaar werkt. Het management van het bedrijf is voor mij de rode draad in mijn werk.”

Johan geniet van zijn bedrijf. “Renault heeft mooie modellen en ik ben erg actief met het bijkopen van nette jonge occasions. De ambitie is niet om de grootste in de regio te worden, maar wel willen we onze persoonlijke benadering, perfecte service en kwaliteit op een hoog niveau houden.”

OVD

Johan is sinds twee jaar interim-voorzitter van Ondernemersvereniging Dalen (OVD). “Ik zat al drie jaar in het bestuur. Toen de vorige voorzitter noodgedwongen moest stoppen heb ik gezegd een jaar interim te willen zijn, maar inmiddels duurt dat dus al wat langer”, glimlacht hij.

Leef en besteed lokaal

“De ondernemers van de OVD”, vervolgt Johan, “staan voor een aantal uitdagingen. De coronacrisis speelt natuurlijk een belangrijke rol. Al sinds enige jaren is onze boodschap ‘Leef lokaal, besteed lokaal’. De bijna tachtig tellende leden van de OVD dragen allen hun steentje bij om de leefbaarheid en het welzijn in het dorp te vergroten. Hierbij valt onder andere te denken aan de prachtig verlichte kerstbomen, de activiteiten rond sinterklaas, de paasactie en de mooie hanging baskets in het dorp.

Dit alles wordt gerealiseerd in samenwerking met Stichting Promotie Dalen, Dorpsbelangen Dalen en de vele vrijwilligers. Middels sponsoring ondersteunen de lokale ondernemers ook veel (sport)verenigingen en lokale initiatieven. Ook Autobedrijf J. Hoiting doet dit al geruime tijd. “Tevens zijn we ook al acht jaar hoofdsponsor van vv Dalen.”

Ook is Johan sinds de oprichting lid van ONS Dalen. De inmiddels zestig leden tellende stichting heeft als doel het ondersteunen van activiteiten op het gebied van sportieve, culturele en welzijnsactiviteiten in de voormalige gemeente Dalen.

Niet vanzelfsprekend

“Bovendien zijn voldoende winkels belangrijk voor de leefbaarheid. Met een beperkt budget proberen we als ondernemers veel te doen voor het dorp. We hebben best veel te bieden, maar het is niet vanzelfsprekend dat alles er is. Dat is ook een kwestie van bewustwording bij de inwoners. Koop zoveel mogelijk in het dorp en niet elders. Het zorgt voor leefbaarheid voor nu en in de toekomst.

We proberen met elkaar de bewoners in het dorp het goede gevoel te geven. Er worden vele activiteiten georganiseerd, zoals de Miss Summer Dalen, de Daler zomeravondmarkten en de slenteravond. Vele vrijwilligers dragen hun steentje bij. Zo zorgen we samen voor leefbaarheid en saamhorigheid, ook in mindere tijden.”

Coronacrisis

De economische gevolgen in deze coronacrisis zijn ook in Dalen merkbaar. “De overheid heeft een prachtig pakket maatregelen, maar dat betekent niet de redding. Voor velen is dit gewoon een lastig jaar. Daarom hebben we als OVD voorlopig de contributie voor onze leden opgeschort.

We moeten deze periode samen door komen. We bieden als ondernemers andere mogelijkheden als iemand niet naar de winkels en andere bedrijven kan of wil komen. Er kunnen spullen worden bezorgd, de restaurants bieden afhaalmaaltijden en er kunnen afspraken buiten de reguliere openingstijden worden gemaakt.”

Johan kijkt uit naar 2022, want dan bestaat Autobedrijf J. Hoiting maar liefst honderd jaar. Een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Johan en Inge hopen deze mijlpaal met de vele trouwe en loyale klanten te mogen vieren.

Bron: Lelie van Dalen.