Coevorden – In de synagoge wordt zondag 15 maart vanaf 14.30 uur het Joodse Poerimfeest gevierd. Voor de Tweede Wereldoorlog werd dit feest door alle Joodse gemeenschappen in Drenthe uitbundig gevierd.

Na oktober 1942, toen bijna alle Joodse Drenten waren weggevoerd en vermoord, was het hier gedaan met dit feest. Ook na de oorlog was er voor het Poerimfeest geen plaats meer in Drenthe, omdat de Joodse gemeenschap te klein was geworden. Maar de Joden in de hele wereld vieren heden ten dage nog steeds dit Poerimfeest en daarom wil de synagoge in Coevorden de bevolking kennis laten maken met Poerim. Het Joodse ensemble Noa zal niet alleen over de geschiedenis van het feest vertellen, maar ook vrolijke Poerimmuziek maken. Tevens kunnen de bezoekers de bijpassende Hamasoren en Hamastaschen proeven. De entreekosten zijn 7,50 euro p.p. vrienden van de synagoge betalen 5 euro.

Poerim zou je wel het ‘vrolijkste’ feest van het jaar kunnen noemen. Het is een tijd om giften aan de armen te geven, cadeautjes uit te wisselen met familie en vrienden, zich te verkleden in allerlei ‘carnavaleske’ kostuums en zich in het algemeen te verheugen in de prachtige geschiedenis die staat opgeschreven in het boek Esther.

Poerim herinnert aan de gebeurtenissen in het Perzisch-Medische Rijk. Daar, ongeveer driehonderd jaar voor Christus, had een kwaadaardige man genaamd Haman het plan om de toen aanwezige Joden te vermoorden. Hij trok lootjes om de datum te bepalen, het werd de veertiende van de Hebreeuwse maand Adar. Het woord Poerim betekent ‘loten’ vandaar dat het feest ook wel ‘lotenfeest’ genoemd wordt. Alle bijzonderheden staan in de Bijbel in het boek Esther. Het is een geschiedenis vol mysterie en intrige. Koningin Esther en haar oom Mordechai ontdekten Hamans plan bijtijds en verijdelden het waardoor de hele Joodse bevolking gered werd. Op de dag dat Haman en zijn samenzweerders van plan waren de Joodse inwoners uit Susa op te hangen, werden hij en zijn handlangers zelf opgehangen