Coevorden – Door de nieuwe coronamaatregelen is het museum van Synagoge Coevorden weer dicht tot in ieder geval woensdag 18 november.
Lezing uitgesteld
De lezing ‘Stromingen in het Jodendom die mevrouw Wil Hein op donderdag 19 november zou houden, is uitgesteld tot donderdag 10 december. Belangstellenden die zich al hadden aangemeld, hebben hiervan bericht ontvangen.
Stolpersteine
Het leggen van Stolpersteine op dinsdag 27 oktober is niet doorgegaan in verband met corona. De Stolpersteine voor de Aleida Kramerstraat, de Van Heutszsingel en in de Friesestraat liggen klaar in de synagoge en worden nu in het voorjaar van 2021gelegd. Omdat hierna nog 77 Stolpersteine gelegd moeten worden, doet het bestuur van SSG een oproep om giften. In het voorjaar wil het bestuur ook graag negen Stolpersteine leggen in de Kerkstraat voor de families Van Coeverden en Nieweg.
Lazerus Nieweg was koster van de synagoge en woonde met zijn vrouw, dochter, schoonzoon en kleinzoon van twee jaar in de leraarswoning naast de synagoge. Aan de overkant van de straat woonde Rika van Coeverden met haar zoon Julius en neef Julius van Coeverden, evenals Mathilda Frenk-van Thijn.
Penningmeester
Stichting Synagoge Coevorden is op zoek naar een penningmeester. Het bestuur zoekt iemand met kennis van financiën, die kan werken met een geautomatiseerd administratiesysteem. Kennis over het Jodendom is geen vereiste omdat belangstelling voor zwaarder weegt dan kennis over. Ook het meedenken over de verdere ontwikkeling van de voormalige synagoge als museum behoort tot de taak van het bestuur.
Bestuursleden zijn onderdeel van de gehele vrijwilligersgroep, maar dragen de verantwoordelijkheid voor zowel het beleid als de inhoudelijke kant van het museum. Wie belangstelling heeft kan voor een afspraak mailen naar info@synagoge-coevorden.nl.
Oproep
Na meer dan 75 jaar vonden onderzoekers van Stichting Synagoge Coevorden een proces-verbaal met een inventarislijst van alle gewijde goederen uit de synagoge in Coevorden. Deze goederen waren op 29 oktober 1942 uit de synagoge gehaald door drie Joodse mannen uit Groningen. Dit waren Aaron Mozes Härtz, Aaron Levie Gudema en Louis Duitz. In het politierapport staat: “Onder mijn toezicht zijn de gewijde goederen die in de jodenkerk aanwezig waren door 3 joden zijn ingepakt. Vervolgens zijn bedoelde gewijde goederen door de 3 joden meegenomen.” Op de inventarislijst staan 6 wetsrollen met mantels, 2 Ester rollen, een toga, bidkleden, bazuin en kerkboeken. Maar ook diverse zilveren attributen zoals een kroon, siertorens, handwijzers, bekers (groot en klein), schilden, appeldoos, zilveren blaadje en een handwijzer bestaand uit hout en zilver. Tevens hebben Gudema en Duitz ook ‘een aantal boeken, schriften en andere papieren’ uit de woning van de godsdienstleraar David Keizer meegenomen. Het weghalen van deze goederen was mogelijk geworden omdat in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 alle nog aanwezige Joodse inwoners van Coevorden uit hun huizen zijn gehaald en via Westerbork naar vernietigingskampen zijn getransporteerd. De stichting wil heel graag weten of iemand informatie heeft over deze goederen uit Coevorden. Meldingen zijn welkom via info@synagoge-coevorden.nl.