Regio – De Roparun-organisatie heeft de eerste knoop doorgehakt: Roparun 2021 wordt eenmalig een Nederlandse run. Gezien de situatie rond corona is waarschijnlijk onmogelijk om de route met driehonderd teams, achtduizend deelnemers en ruim vijfhonderd vrijwilligers door vier landen te houden.

“Wij rekenen op jullie”

Er zijn twee routes. De Roparun vindt plaats van 22 tot en met 24 mei. Helaas zullen de doorkomsten in Sleen, Dalen en Coevorden niet plaatsvinden. Dat laten de teams Turfrunners Dalen en Sleen4life, doorkomst Coevorden en gemeente Coevorden weten. Wel blijven het ophalen van geld voor mensen die te maken hebben met kanker het belangrijkste. “Wij rekenen op jullie. Het zijn voor iedereen lastige tijden, maar juist nu is het belangrijk om aan ons goede doel te denken.”

Uitgangspunt is dat het ook in 2021 met een lengte van ongeveer 550 kilometer de langste estafettetocht ter wereld blijft. De vormgeving is nog niet bekend. Wel is het de bedoeling, dat vanuit Landgraaf in Limburg twee routes naar de finish in Rotterdam gaan.

Natuurlijk is de Roparun zich ervan bewust dat COVID-19 en de bijbehorende risico’s en maatregelen nog niet voorbij zijn. Tegelijkertijd weet ook niemand hoe deze situatie wel zal zijn in mei 2021. “Jullie kunnen dan ook vanuit de organisatie een document verwachten hoe wij omgaan met de coronamaatregelen per risiconiveau, uitgaand van de niveaus zoals onze overheid deze heeft ingericht. Zo zal het voor iedereen duidelijk zijn hoe het evenement zich aanpast aan de -op dat moment geldende- maatregelen. Dit kan in het uiterste geval zelfs nog betekenen dat de Roparun alleen virtueel kan plaatsvinden.

Foto: tijdens de doorkomst in 2018.