Coevorden – Het is 75 jaar geleden dat Europa werd bevrijd van nazi-Duitsland. In de voormalige synagoge in Coevorden wordt stilgestaan bij de bevrijding van de concentratiekampen tijdens een herdenkingsbijeenkomst op donderdag 30 januari. Tijdens de avond opent burgemeester Bert Bouwmeester de tentoonstelling over de concentratie- en vernietigingskampen.

De bijeenkomst op donderdag is de start van de provinciale herdenking van de bevrijding van de concentratiekampen en van de activiteiten in Drenthe die betrekking hebben op 75 jaar leven in vrijheid. Door de beperkte ruimte is de openingsavond alleen voor genodigden.

Openingstijden

De tentoonstelling is voor bezoekers geopend van 31 januari tot 15 september. De tentoonstelling bevat uniek materiaal uit Auschwitz, Dachau, Theresienstad en het doorgangskamp in Westerbork. De openingstijden van de synagoge zijn tot en met april op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur en vanaf mei op dezelfde dagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Veel materiaal

Medewerkers van de synagoge verzamelden veel materiaal over de concentratie- en vernietigingskampen, zowel in Nederland als in Duitsland, Polen, Oostenrijk en voormalig Tsjechoslowakije. Naast aandacht voor de bevrijding van de kampen zijn er ook foto’s en attributen die iets vertellen over het leven in de kampen. Verder beschikt de synagoge over voorwerpen van Joodse mensen uit Drenthe, voorwerpen die zij in het doorgangskamp te Westerbork hebben achtergelaten of aan buren in bewaring hebben gegeven.

Verschrikkingen

De synagoge besteedt in 2020 vooral aandacht aan wat de bevrijding heeft betekend voor de Joodse bevolking. De teruggekeerde Joden waren blij dat zij de verschrikkingen in de kampen of de onderduik hadden overleefd, maar bij thuiskomst wachtte hen een andere verschrikking: de verhalen over de massamoord op hun familie, geliefden en vrienden. Van sommige Joodse families zijn alle leden vermoord en van andere families heeft maar één persoon de oorlog overleefd. Bovendien bleken hun huizen te zijn verkocht en waren hun persoonlijke bezittingen verdwenen. Veel Joodse mensen vertrokken al snel na de bevrijding naar het westen of naar Israël.