Coevorden – De Synagoge heeft de winterstop vanwege corona vervroegd. Die winterstop duurt van donderdag 2 december tot en met maandag 17 januari 2022. Na die tijd is nog steeds de tentoonstelling over Louis van Coevorden en de film Sporen van het Joodse leven in Drenthe te zien.

Mooi geschenk met een verhaal

Regelmatig krijgt het museum geschenken. Een erg mooi en apart geschenk is een mezuzah, maar dan één met een bijzonder verhaal. Een mezuzah is een klein langwerpig doosje met daarin een klein stukje perkament waarop twee passages uit de Thora geschreven zijn. Dat werd aangebracht op de deurpost.

Van Loon, de man die de mezuzah bracht, voelde zich ietwat ongemakkelijk omdat hij het exemplaar in de nalatenschap van zijn vader had gevonden die van 1940 tot 1942 in Coevorden had gewoond. Zijn vraag was: hoe kwam zijn vader aan deze mezuzah? Onze vraag was: Van wie is de mezuzah, want de Emmastraat als Joods adres was bij de synagoge onbekend. Het mysterie van de mezuzah is opgelost.

De mezuzah was van Abraham Hekscher die van 1939 tot 1940 in de Emmastraat heeft gewoond. Toen is hij verhuisd en is waarschijnlijk vergeten om het kleinood van de deur te halen. Een paar maanden later kwam de vader van Van Loon in de Emmastraat te wonen en hij heeft het al die jaren bewaard.

Stolpersteine

Op dit moment wordt gewerkt aan het plan om in 2024, tien jaar na de start, alle Stolpersteine in Coevorden te hebben gelegd. Mede door een gift van de Diaconie Protestantse Gemeente in Sleen, Dalen en Schoonoord is de synagoge dichter bij dit doel gekomen.