Regio – In april 2020 is Thuiskompas gelanceerd een website waarop alle Drentse woningcorporaties hun beschikbare huurhuizen aanbieden. Twee jaar later hebben de deelnemende corporaties voor de tweede keer onderzocht hoe Thuiskompas wordt gewaardeerd. Wat blijkt: de bekendheid van Thuiskompas is gegroeid en de gebruikers geven de site een 7,5.

Overzicht en gemak

Thuiskompas is een initiatief van Actium, De Volmacht, Domesta, Lefier, Stichting Eelder Woningbouw, Woonborg, Woonconcept en Woonservice en hun twaalf huurdersorganisaties. Bert Moormann, directeur-bestuurder bij Domesta: ”We zijn met Thuiskompas gestart, omdat we woningzoekenden overzicht en gemak wilden bieden. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 80 procent van de bezoekers de website gebruiksvriendelijk vindt en zo’n 75 procent informatie gemakkelijk kan vinden. Daarin zijn we als samenwerkende corporaties geslaagd. Maar er zijn ook verbeterpunten, betere foto’s van de woningen bijvoorbeeld, of zoeken in een bepaalde wijk. Daar gaan we mee aan de slag.”

Al meer dan 12.500 huizen

Sinds de lancering van Thuiskompas zijn meer dan 12.500 huizen via www.thuiskompas.nl verhuurd. Inschrijven is gratis en via handige video’s wordt uitgelegd hoe het werkt. Bert Moormann: “Thuiskompas is gelanceerd in coronatijd. Het was daardoor niet mogelijk om woningzoekenden persoonlijk te helpen bij hun inschrijving. We hebben best getwijfeld of de lancering door kon gaan. Het is goed dat we dit toch gedaan hebben, uit het onderzoek blijkt dat gebruikers de site duidelijk, eenvoudig en betrouwbaar vinden. En dat willen we ook zijn, een betrouwbaar en behulpzaam samenwerkingsverband om woningzoekenden in Drenthe te helpen aan een sociale huurwoning”.

Vergroten van bekendheid

Het onderzoek is uitgevoerd onder woningzoekenden die staan ingeschreven bij Thuiskompas en overige inwoners van Drenthe. Beide groepen kennen Thuiskompas. 35 procent van de niet-gebruikers kent Thuiskompas, een mooie groei ten opzichte van twee jaar geleden. Hans van Gellecom van Huurdersplatform SAM is vanaf het begin betrokken bij Thuiskompas: ”Iedereen die in aanmerking komt voor een sociale huurwoning kan zich nu inschrijven voor één platform. Toch willen we ook bij de inwoners die nu geen huis huren meer onder de aandacht brengen dat ze zich gratis kunnen inschrijven. Zo kunnen ze inschrijftijd opbouwen en als het nodig is snel een geschikte woning vinden. We blijven daarom werken aan een grotere naamsbekendheid.”

Verbetering

In 2021 is eenzelfde onderzoek uitgevoerd. De uitkomsten van dit onderzoek hebben direct bijgedragen aan een verbeterplan dat deels al is uitgevoerd. De structuur van de website is overzichtelijker gemaakt en teksten zijn aangepast. Aan de flinke stijging (van 68 naar 78 procent) is te zien dat de gebruikers het aanbod van de huizen overzichtelijk vindt. In 2023 wordt de website verder verbeterd.