Coevorden – Han Mulder van Stadscafé Vancouver kijkt ernaar uit om de gasten volgend jaar weer te kunnen verwelkomen. Het was al bekend dat de toekomst van het café gewaarborgd is, maar dat is nu officieel bekrachtigd.

Het monumentale pand aan de Friesestraat 9 is verkocht aan de eigenaren van Stadscafé Vancouver, dat reeds vele jaren in het pand is gevestigd.

“Het is fijn, dat het voortbestaan is gewaarborgd dankzij een aantal Coevorder ondernemers. Straks kunnen de gasten weer terecht in een mooie kroeg en eetgelegenheid”, aldus Han Mulder die inmiddels al bijna negen jaar het café exploiteert. “Als we weer open mogen, starten we zo snel mogelijk met alle activiteiten als de pubquiz.”

In vroeger tijden was er onder meer de winkel van Diek gevestigd en had daarnaast een woonfunctie. Het pand was nog altijd in handen van de familie Diek, maar heeft het nu dus definitief verkocht.

Aan het begin van de zeventiende eeuw (1611) verrees het pand en in 1631 werd er een verdieping geplaatst. De gevel kenmerkt zich door ornamenten in Hollandse renaissancestijl en spreuken. Eerst stond een borstbeeld van Prins Maurits op de gevel. Nadat dit beeld tijdens een restauratie was verdwenen, werd een beeld van dochter Yvette van de toenmalige eigenaar geplaatst. Het beeld van Maurits kwam later overigens wel weer boven water. Momenteel wordt het beeld van Yvette gerestaureerd en zal binnen afzienbare tijd weer op haar vertrouwde plek komen.

De Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden reikte in februari van het afgelopen jaar het predicaat ‘Monument van het jaar 2019’ uit. In 1971 werd de gevel onder leiding van Monumentenzorg gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht.