Sleen – Op basisschool De Akker in Sleen beleefden de kinderen niet alleen de derde dinsdag van september, maar ook de derde woensdag van september. Burgemeester Bert Bouwmeester kwam namelijk op bezoek. De rode loper werd uitgelegd en alle kinderen droegen een mooi hoedje. Met een ‘Leve de burgemeester….. Hoera!….Hoera!…..Hoera!’ kon de burgemeester de school betreden.

Binnen vertelde hij over de Oktobermaand Kindermaand en over kunst en cultuur in de directe omgeving. Vervolgens werd in groep 5/6 een quiz gespeeld met vele vragen over diverse onderwerpen. Tot slot was er de gelegenheid om de burgemeester nog vragen te stellen. De winnaars van de quiz ontvingen het boekje van de Oktobermaand Kindermaand. Alle andere kinderen van de school kregen het boekje daarna ook. Het was een leuke en leerzame ochtend.

Oktobermaand Kindermaand

In oktober mogen kinderen in de basisschoolleeftijd gratis naar musea, theater en andere culturele instellingen. Op basisscholen verspreid door de hele provincie geven burgemeesters woensdag 18 en donderdag 19 september 2019 het startsein voor deze speciale actiemaand.

De burgemeesters bezoeken een school in de eigen gemeente en spelen daar met de leerlingen het Kindermaand-spel. De burgemeesters willen met het spel kinderen enthousiast maken voor kunst, cultuur en natuur in Drenthe en de creatieve activiteiten waar ze met hun ouders aan deel kunnen nemen tijdens de actiemaand.

Het evenement Oktober Kindermaand is een traditie in Drenthe, maar ook andere provincies doen mee. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar in alle Drentse gemeenten kunnen tal van activiteiten bezoeken in musea, molens, theaters en ateliers. Alle workshops, voorstellingen en rondleidingen zijn voor de kinderen, en vaak ook hun ouders, gratis toegankelijk.

Activiteiten

Zo kunnen kinderen hun eigen prenten maken op de historische drukpers in Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord, naar de voorstelling ‘Vliegensvlug’ van Pip en Zip in Theater Hofpoort in Coevorden, met (groot)ouders hun eigen kunstwerk maken bij Marion Mencke in Noord-Sleen, schilderen in de stijl van Hundertwasser bij Kunst op Vijf in Coevorden, naar de voorstelling over het ijzerkoekenoproer, meedoen aan kinderscratch in Sleen, een rondleiding in Kasteel Coevorden en spelletjes bij museummolen Jan Pol in Dalen.

Het programma met alle details is HIER te vinden.

Foto’s: Werner Joling