Dalen – Na vier jaren van tomeloze inzet was het zaterdagmiddag eindelijk zover: de speeltuinen aan de Stellingmolen en de Kolkakkers in Dalen zijn geopend. Bloed, zweet en tranen kostte het soms, maar de initiatiefnemers Anita de Haas en Denise Hoving zetten door. Gelukkig kregen zij van allerlei organisaties steun en medewerking.

Anita en Denise opperden in 2018 het idee voor het realiseren van speeltuinen en dat vond een goed gehoor bij de Daler bevolking. Zij vormden een werkgroep om aan de slag te gaan.

Het resultaat mag er zijn en dat wilden de Daler bevolking met eigen ogen aanschouwen: het was bijzonder druk in beide speeltuinen. Behalve burgemeester Renze Bergsma kon Anita de Haas ook gedeputeerde Hans Kuipers,een vertegenwoordigster van de Drentse Veenkoloniën, de sponsors en alle andere belangstellenden verwelkomen.

Anita schetste een beeld van de gang van zaken van de afgelopen jaar, waarin vele acties werden ondernomen. Zeker geen simpele klus, er kwamen heel wat zaken om de hoek kijken. Ook inclusief spelen en toegankelijkheid. Daarvoor werd advies gevraagd bij het Platform Gehandicaptenberaad in de gemeente Coevorden. De speeltuinen zijn goed toegankelijk voor mensen met een rolstoel, rollator en kinderwagen. De speeltoestellen zijn ontworpen en gemaakt door Boerplay van een houtsoort, dat een natuurlijke uitstraling heeft.

Speeltuin Stellingmolen

In de speeltuin aan de Stellingmolen, die het eerst werd geopend, zorgde dweilorkest De Liefhebbers uit Dalen voor de vrolijke noot, er was een kinderkoor te horen en de ballonfiguren vonden gretig aftrek. Voorzitter Harry Lamberts van Dorpsbelangen Dalen, waartoe de werkgroep speeltuinen behoort, sprak zijn waardering uit voor alle werkzaamheden. Het beheer en onderhoud zijn van belang en daarom overhandigde hij een cheque aan Anita, zodat materialen kunnen worden aangeschaft. De aanleg werd verzorgd voor Hoveniersbedrijf Boorsma.

Hoogtepunt was natuurlijk de onthulling van de naam van de naam van deze speeltuin. Robyn Bulle had de naam bedacht en zij mocht samen met de burgemeester het bord onthullen (zie ook het filmpje onderaan dit bericht). De naam van deze speeltuin is De Mallemolen.

De kabelbaan, balans- en klimtoestellen en crossbaan nodigen uit tot actief spelen. In de speeltuin komt een bankje waar volwassenen kunnen plaatsnemen om te genieten van de activiteiten in de speeltuin.

Kolkakkers

Daarop toog het gezelschap naar de Kolkakkers met muzikale begeleiding van De Liefhebbers. Ook daar was het behoorlijk druk. Hier werd de stand voor suikerspinnen druk bezocht en zorgde gymvereniging Dalen voor een spetterend optreden.

Deze speeltuin is gericht op natuurbeleving. Er zijn speelbosjes voor het bouwen van hutten, een natuurbelevingspad en een blotevoetenpaadje. Er komen activiteiten voor jong en oud waarbij verbinding met elkaar en de natuur centraal staan.

Ook in deze speeltuin werd de naam onthuld. De uiteindelijke naam werd ingediend door twee kinderen en een volwassene. De twee kinderen, Feline en Quinn Hoving, mochten het bord samen met de burgemeester onthullen: De Speelakker. Tot slot van het officiële gedeelte werd een alcoholvrije toost uitgebracht.

De werkgroep bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd: gemeente Coevorden, provincie Drenthe, NAM, Ons Dalen, Dorpsbelangen Dalen, VSB fonds, Domesta, Stichting Gehandicapte Kind, Stichting Platform Gehandicapten, Kern met Pit, Meyra, Jantje Beton, Postcodeloterij,  Rabobank, Jan Witvoet, Naober Makelaars, Venhorst Verzekeringen en Hypotheken, Kinderwereld, Bouwbedrijf Zweers, De Rollebol, Venhorst Makelaardij, Scholten Cycling, Auto Centrum Dalen, Huisartsenpraktijk Dalen, Ladies Circle Suydevelt, Rotaryclub Coevorden, Boorsma, Curatio, Boerplay en alle donateurs.

Volg de laatste ontwikkelingen op de Facebookpagina en Instagram.