Emmen – Vanaf de hoofdtribune op De Oude Meerdijk deed Joop Brink, in zijn functies als voorzitter bestuur Werkbedrijf van de Arbeidsmarktregio Drenthe en bestuurder van stichting FC Emmen Naoberschap, op woensdagmiddag 2 februari de aftrap van ‘Scoren in Drenthe’.
Tussen de toeschouwers zaten de zestien deelnemers van het project. Joop Brink drukte de deelnemers op het hart vol voor deze kans te gaan: “Scoren in Drenthe is een mooie kans om aan jezelf te werken. Het is de aftrap naar meer zelfvertrouwen en een mooie toekomst.”
De deelnemers reageerden op een video die de samenwerkende organisaties stichting FC Emmen Naoberschap, USG Restart en de Arbeidsmarktregio Drenthe (AMRD) afgelopen november op social media plaatsten. Hierin riep -inmiddels voormalig FC Emmen-speler- Jeredy Hilterman jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 28 jaar, die het gevoel hebben op de reservebank te zitten, op om in actie te komen. Een grote groep kwam daadwerkelijk in actie. Na de aftrap door Joop Brink gingen zestien deelnemers het veld op voor hun eerste training.
Groeien en ontwikkelen
Met ‘Scoren in Drenthe’ gaan de zestien deelnemers samen spelen in een team. Wat ze met elkaar bindt is dat ze het moeilijk vinden om een geschikte baan of opleiding te vinden.
Jos Schaart, Manager MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) bij stichting FC Emmen Naoberschap, is overtuigd van de kracht van FC Emmen en voetbal om de zestien deelnemers een volgende stap te laten zetten richting een rooskleurige toekomst. “Door twee keer per week in een team te spelen, leren ze beter samenwerken. Ze leren ook met kritiek om te gaan. Het zelfvertrouwen wordt groter als ze scoren of een doelpunt tegenhouden. Zelfvertrouwen, teamgeest, zelfbeheersing. Dit is allemaal nodig in een voetbalteam, maar ook als ze gaan werken of een opleiding volgen.”
Naast de voetbaltraining krijgen ze individuele loopbaanbegeleiding en coaching van jobcoaches van USG Restart. De begeleiding varieert van hulp bij het opstellen van een cv, een socialmediatraining of het vinden van een passende opleiding. Alle deelnemers gaan met zichzelf aan de slag, om te groeien en zich te ontwikkelen om zo een stap te zetten richting hun toekomst. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, een stage- of werkervaringsplek of een betaalde baan.
Aanpak jeugdwerkloosheid
Het coronavirus heeft een grote sociale impact op het leven van jongeren. Met een gerichte aanpak zet het kabinet in op het bestrijden van jeugdwerkloosheid. In de aanpak van jeugdwerkloosheid in de regio heeft de AMRD een coördinerende rol. Een van de acties die hierop gericht is, is het project ‘Scoren in Drenthe’, een samenwerking tussen FC Emmen Naoberschap, USG Restart en de AMRD.
Foto’s: Peter Timmer