Oosterhesselen – Op het terrein van het voormalige vormingscentrum De Klencke worden vandaag de schetsen gepresenteerd voor woningbouw en diverse voorzieningen op het terrein aan het Witte Zand in Oosterhesselen.

De belangstelling is groot. In een tijd van anderhalf uur waren er al zo’n 150 bezoekers geweest, zo liet Jaap ten Hoor van JaHo Vastgoed uit Oosterhesselen weten. In blokken van een half uur konden bezoekers alle tekeningen bekijken.

De schetsen nodigen uit tot reacties en die zijn er volop. Er zijn allerlei woningtypes denkbaar: vrijstaand, twee-onder-een-kapwoningen, drie-onder-een-kapwoningen, rijtjeswoningen. Bezoekers konden stickers plakken met tips en ideeën. De plannen zijn ontwikkeld door JaHo Vastgoed en Plaatselijk Belang Oosterhesselen, de toekomstige verkoop is in handen van Bert Stadman Makelaardij.

Veelbewogen geschiedenis

Het terrein heeft een veelbewogen geschiedenis. Na het vormingscentrum vestigde het Pedagogisch Opvangcentrum Drenthe zich in het gebouw en dat zorgde voor heel wat perikelen. Vervolgens was het in beeld voor een asielzoekerscentrum, in 2017 werd duidelijk dat dat er niet zou komen. Daarna bleef het stil tot afgelopen december. Het was de bedoeling om de gebouwen te slopen. Er waren echter vleermuizen op het terrein en daarom konden de plannen niet worden uitgevoerd.

Wat wil het dorp?

Secretaris Ria Epping van Plaatselijk Belang: “Het was lange tijd onduidelijk wat er met het terrein zou gebeuren. Er rust nog steeds een maatschappelijke bestemming op het terrein. Die bestemming wordt pas veranderd als er een serieuze belangstelling voor woningbouw is. Er zijn daarvoor diverse scenario’s denkbaar. Maar wat wil het dorp, welke woningen moeten er komen? Het is de bedoeling om allerlei soorten woningen te bouwen voor jong en oud. De plannen worden uitgewerkt. De gemeente staat in principe achter de plannen. Het is nu een lelijke puist aan het dorp.”

Uitwerking schetsen

Jaap ten Hoor: “Wij willen graag de mening van de inwoners ophalen. Aan de hand daarvan gaan we de schetsen uitwerken en over een maand of drie voorleggen aan de inwoners van het dorp. Daarna gaat het plan met de bestemmingswijziging naar de gemeente, die daarover een beslissing moet nemen.” Hij koopt het terrein pas van de huidige eigenaar, Ela Container uit Groningen, als de bestemmingswijziging geregeld is.

Niet alleen worden de mogelijkheden voor woningbouw gepresenteerd, ook de mogelijke aanvullende voorzieningen zoals een jeu de boulesbaan.

“Je trekt alles uit het dorp”

Enkele bezoekers vinden, dat de sportaccommodatie in het hart van het dorp meer geschikt is als woningbouwlocatie. “Als er ook nog recreatieve voorzieningen komen, trek je alles uit het dorp. Hier zou de sportaccommodatie prima passen. Maar ach, de financiën bepalen straks wat er komt.”

Prijsvraag

Bezoekers kregen een formulier mee voor een prijsvraag. Wie de mooiste naam bedenkt voor het nieuwe woongebied krijgt 100 seconden gratis winkelen bij Spar Robben in Oosterhesselen. De deelnamekaart kan tot zaterdag 5 september 17.00 uur worden ingeleverd bij de supermarkt aan de Burgemeester De Kockstraat.