Coevorden – Na ruim twaalf jaar zwaait Arjan Pieters, die jaren in Wachtum woonde, af als voorzitter van Stichting ToReCo en hij geeft het stokje over aan Jan Seubring uit Aalden.

“Ik werd via via benaderd door Jos Kasten, zij is directeur van ToReCo. Ik zou vrije tijd over hebben”, lacht Seubring. Hij vindt het een mooie functie. “Ik heb altijd wat met toerisme en recreatie gehad. Dat was vanuit mijn eerdere functie bij de Rabobank, ik ben een echte coöperatieman, en ik was betrokken bij de lokale VVV in Aalden en Zweeloo.”

Een prima opvolger dus voor Arjan Pieters, die samen met alle medewerkers en vrijwilligers een uitstekende organisatie heeft neergezet. “Ik trad toe tot het bestuur in 2009”, vertelt Pieters. “in 2010 werd ik voorzitter. We hebben samen met de gemeente de toeristische organisatie uit de as laten oprijzen na het faillissement van Drenthe Plus. Samen hebben we gezorgd voor de organisatie, zoals die er nu staat.”

Doelgroepen

Pieters is er trots op, dat de gemeente Coevorden al jaren de nummer 1 qua overnachtingen in de provincie is. “We hebben veel gemonitord, zodat we precies weten waar de grootste kansen liggen. Die zijn vooral te vinden bij de fietsers vanaf 55 jaar en gezinnen met kinderen. Onze marketing richt zich voor een groot deel op deze doelgroepen.”

Eigen merken

Jarenlang werd gebruik gemaakt van de merknaam Magisch Drenthe, maar die wordt nu losgelaten. Jos: “We gaan ons verder profileren als ToReCo. Bovendien hebben diverse plaatsen hun eigen merk. Zo is onder andere Coevorden ‘Stad van Strijd’, is Zweeloo Kunstenaarsdorp en is Schoonoord Reuze(n)dorp. Wij zijn daaraan graag ondersteunend.”

Meer samenhang

Jan Seubring benadrukt het belang van recreatie en toerisme als economische pijler in de gemeente Coevorden. “Ik ben daarom een groot voorstander van samenwerking. Er moet meer samenhang zijn tussen de ondernemers, de gemeente en (sport)verenigingen. Dat levert alleen maar meer kwaliteit op.”

Seubring is geboren en getogen in Aalden en weet mede door zijn interesse voor toerisme veel over de gemeente. “In Coevorden is een enorme slag gemaakt en er wordt hard gewerkt aan de volgende stappen. Afgelopen woensdagavond hebben we als ToReCo een update gehad van de gemeente en we hebben een stadswandeling gemaakt. Dan kom je toch weer tot verrassende ontdekkingen.” Arjan Pieters sluit hierop aan: “Het is een aanrader om eens een stadswandeling onder leiding van Lambert Hans te maken. Dan kijk je opeens met heel andere ogen naar Coevorden, de stad die zoveel verhalen herbergt.”

Zichtbaar maken

Jan Seubring is duidelijk: “De verhalen vanuit Coevorden kunnen duidelijker naar de dorpen worden gebracht en omgekeerd verdienen de verhalen uit dorpen aandacht in de stad. Dat doe je niet alleen met een kantoor van Tourist Info, maar je kunt verhalen zichtbaar maken in stad en dorpen. Die wisselwerking werkt beter dan alleen een foldertje.” Seubring denkt daarbij aan verhalen als Ellert & Brammert, de Prinses van Zweeloo en Van Gogh. “Historie gaat voor de gehele gemeente op.”

In dit verband wijst Jos Kasten op het Cultuur- en Verhalenpad, dat wordt ontwikkeld in het kader van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022. “Dat pad gaat door de hele gemeente en daarmee kun je goed inspelen op al die verhalen.”

“Zaken goed afstemmen”

Jan Seubring ziet het gezien zijn bovenstaande uitspraken als zijn belangrijkste taak om mensen en organisaties te verbinden. “Bovendien ben ik als voorzitter betrokken bij de locaties van Tourist Info. We moeten als locaties zaken goed afstemmen en met elkaar het geld goed besteden.” Jos Kasten laat in dit verband weten, dat de gemeente Coevorden veruit de meeste kantoren heeft in Drenthe.

Medewerkers altijd positief

Bij ToReCo zijn momenteel alleen directeur Jos Kasten en medewerker Janny Tietema in vaste dienst, daarnaast zijn er maar liefst veertig vrijwilligers actief. “We hebben gelukkig steeds nieuwe aanwas en die hebben we ook nodig”, vertelt Jos. De komende tijd wordt gewerkt aan een compleet nieuwe huisstijl en een nieuwe website. Daar is natuurlijk veel tijd mee gemoeid.

“Onze medewerkers zijn altijd positief”, zegt zij tevreden. Een belangrijk punt is ook team Hondsrug Drenthe, waarbij vier gemeenten zijn betrokken: Coevorden, Emmen, Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Verder is er een prettige samenwerking met onder andere De Hondsrug UNESCO Global Geopark. “En”, zo voegt Seubring eraan toe, “de toerist kent geen gemeentegrenzen. Het is bijvoorbeeld niet erg als een toerist in Emmen overnacht en in Coevorden recreëert.”

Kortom: op alle mogelijke wijze worden wat Pieters, Seubring en Kasten betreft de krachten gebundeld. Naast voorzitter Jan Seubring zijn de andere bestuursleden Jet Hoeijenbosch uit Dalen, Vincent Blokzijl uit Coevorden en Erwin Wielens uit Noord-Sleen.

Kwaliteitsslag

Seubring is ervan overtuigd: “Alleen door samenwerking kun je een kwaliteitsslag maken. De ondernemers kunnen meer samenwerken en elkaar wat gunnen. Als je een ander wat gunt, levert dat jezelf ook voordeel op.”

Jan Seubring besluit: “We zijn met z’n allen ambassadeur voor onze mooie gemeente.”

Foto: Jan Seubring (links) en Arjan Pieters voor Het Arsenaal.