Dalen – De 27-jarige Roy Gommer, afkomstig uit Dalen, is de nieuwe junior wereldkampioen (tot 30 jaar) Hot Air Ballooning. Hij veroverde de titel in Leszno in Polen. Gommer woont tegenwoordig in Exel, gemeente Lochem.

Nog nooit eerder werd een Nederlander wereldkampioen ballonvaren. Bij elke opdracht bivakkeerde hij met zijn team bovenin de ranglijst. Dat team bestond uit Jan Fokken, Bert Stuiver en Bert Barelds. Twee jaar geleden veroverde Gommer al de zilveren plak.

Roy Gommer behaalde in 2014 zijn brevet en in 2016 begon hij met wedstrijden. Daarnaast maakt hij met zijn team ballonvaarten met passagiers. Zo is regelmatig van de partij bij evenementen als Fly-In Gees. In 2018 werd Gommer tweede bij de wereldkampioenschappen.

Bij wedstrijden gaat het om precisie aan de hand van een aantal opdrachten om bijvoorbeeld zo nauwkeurig mogelijk naar doelen te navigeren. De piloten markeren hoe dicht zij bij de doelen zijn geweest door op deze plekken verzwaarde linten uit de mand te gooien. Het behalen van het beoogde doel vraagt nogal wat, want zaken als weersomstandigheden spelen natuurlijk een rol.

Foto: Bennie Bos Productions.