Coevorden – De beoogde nieuwe burgemeester van Coevorden, Renze Bergsma, is inmiddels overspoeld met appjes, mailtjes, reacties via social media en telefoontjes. “Dat is hartstikke leuk”, aldus de 45-jarige Bergsma uit Woudrichem. “Ook van mensen, die ik nog niet ken komen felicitaties en ik voel me daarom heel welkom.”

Wie is Renze Bergsma? “Ik ben geboren in Rotterdam en heb een tijd in de Randstad gewoond, maar heb Friese roots. Inmiddels woon ik alweer 23 jaar in Woudrichem. Ik ben technisch opgeleid en ben uiteindelijk afgestudeerd als verkeerskundige.” Woudrichem is net als Coevorden een vestingstadje.

Tijdens zijn studententijd raakte Bergsma geïnteresseerd in de politiek en het openbaar bestuur. Hij koos daarbij voor het CDA. “Ik kreeg na een tijdje het verzoek om mij verkiesbaar te stellen. Later werd ik wethouder en locoburgemeester in de gemeente Woudrichem. Het was mooi om als bestuurder iets voor de mensen in de eigen regio te betekenen.”

Bergsma was korte tijd gedeputeerde in Noord-Brabant. Doordat hij en een collega zich niet konden verenigen met het stikstofbeleid van hun partij traden zij af. Kort daarna sneuvelde de coalitie definitief. “Dat was best een heftige periode. Het stikstofdossier heeft een groot effect op de samenleving, zeker in Noord-Brabant. Inmiddels is er een nieuwe coalitie waarvoor ik als onderhandelaar aan tafel zat.” Momenteel is Bergsma statenlid.

Beslissing neem je niet alleen

Renze Bergsma volgt zijn hart en wil graag het algemeen belang dienen. “Ik had vroeger echt niet de jongensdroom om burgemeester te worden, maar zoiets rijpt langzaam en ik besloot ervoor te gaan. Daarna heb ik de afweging gemaakt waar ik dat graag zou willen. Natuurlijk neem je zo’n beslissing niet alleen en heb dat besproken met ons gezin. De uitkomst was, dat we het liefst richting het noorden wilden. We waren er met vakantie al eens geweest.”

Bergsma is getrouwd met Evalina en zij hebben drie kinderen: twee dochters van 13 en 8 jaar oud en een zoon van 15 jaar oud.

Liefde voor stad en dorpen

De vacature in Coevorden kwam voorbij en de profielschets sprak Bergsma bijzonder aan. “We zijn op ontdekkingstocht gegaan en hebben de stad en allerlei dorpen bezocht. Het is een prachtig landschap, het groen, de ruimte en de gemoedelijkheid spreken ons bijzonder aan. Maar wat voor mij de doorslag gaf, is het feit dat de gemeenteraad in Coevorden zo’n collectief is en dat er ambities zijn. Je proeft je liefde voor de dorpen en de stad. In de profielschets stond, dat je in Coevorden mag zijn wie je bent. Dat spreekt mij ook bijzonder aan.”

Karaktereigenschappen

Wat zijn de karaktereigenschappen van Bergsma? “Ik ga altijd op zoek naar hetgeen nodig is, ik ben wel een helper. Ik houd van de ontmoeting en ben toegankelijk. Ik probeer positieve energie mee te brengen. Ik ben wel een optimistisch mens”, lacht hij.

Voor vaststelling profielschets

Voor het vaststellen van de profielschets konden inwoners via een enquête aangeven wat zij verwachten van de nieuwe burgemeester. Ongeveer 425 inwoners reageerden. Daarnaast werden gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van allerlei samenwerkingspartners. Uit de enquête kwamen de volgende eigenschappen naar voren: vernieuwend, daadkrachtig, een bemiddelende rol, neutraal en onafhankelijk en zichtbaar en toegankelijk. Over de ervaring van de nieuwe burgemeester liepen de meningen wat uiteen. Ervaring was beslist geen vereiste. Wel speelden ervaring als wethouder, gedeputeerde of kamerlid een rol.

Er solliciteerden 32 belangstellenden: 23 mannen en 9 vrouwen. Een kandidaat trok zich terug. Na de gesprekken met de commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en de vertrouwenscommissie is Bergsma dus voorgedragen. Politieke belangen zijn buiten beschouwing gelaten, zo liet Margriet Fissering, voorzitter van de vertrouwenscommissie, weten. Het ging de commissie om de juiste persoon voor de gemeente.

Vervolgens wachten nog enige procedures. Het is de bedoeling, dat Bergsma op 1 oktober aan de slag kan als opvolger van Bert Bouwmeester. Bouwmeester neemt per die datum ontslag na bijna achttien jaar burgemeester van de gemeente Coevorden te zijn geweest.

Foto: eigen foto.

Zie ook:

Renze Bergsma is beoogd burgemeester