Coevorden – Renze Bergsma heeft zijn eerste honderd dagen als burgemeester van de gemeente Coevorden erop zitten. “Ik ben een meer dan tevreden mens”, is zijn conclusie, “ik heb me vanaf het allereerste begin zeer welkom gevoeld bij de bevolking, het college en de gemeenteraad.”
Burgervader
Naast zijn bestuurlijke rol wil Bergsma bovenal een goede burgervader zijn en hij stelt zich dan ook zeer open voor contacten met inwoners. “Ik heb al vele inwoners mogen ontmoeten, al liep corona wel dwars door mijn inwerkprogramma. Toch heb ik reeds met mensen gewandeld en ben bij inwoners op de koffie geweest. Ik heb de inwoners gevraagd om mij uit te nodigen en ik heb daarop wel zo’n 150 uitnodigingen gekregen. Door corona heb ik nog niet alle bezoeken kunnen afleggen. Gelukkig konden de Ganzenmarkt en de intocht van Sinterklaas wel doorgaan, al was dat best een gepuzzel.”
Veel ervaring
De 45-jarige Bergsma is geboren in Rotterdam en woonde tot 1998 in de Randstad. Hij studeerde verkeerskunde in Breda. In 1998 verhuisde hij naar Woudrichem in Noord-Brabant tegen de grens met Zuid-Holland en was werkzaam bij de gemeenten Woudrichem en Werkendam. Vervolgens was hij wethouder en eerste locoburgemeester van Woudrichem. Dit vestingstadje ging in 2019 op in de gemeente Altena. Hij werd lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en was korte lid lid van Gedeputeerde Staten. Zijn bestuurlijke ervaring is dus groot.
Dat Renze Bergsma ooit burgemeester zou worden, had hij zich vroeger nooit voorgesteld. “Wel was ik altijd maatschappelijk betrokken en politiek geïnteresseerd. Ik was vooral gericht op resultaat. Ik voelde me prima in het openbaar bestuur, al ging de partijpolitiek me wel wat tegenstaan. In Brabant was ik provinciaal bestuurder, maar dan sta je toch wat verder van de mensen af. Enkele jaren geleden heb ik een assessment gedaan en daaruit kwam een burgemeestersprofiel naar voren.”
Hij vervolgt: “Ik ben toen op zoek gegaan naar een gemeente waar ik ook als mens pas en waar mijn gezin ook thuis kan zijn. Toen kwam Coevorden voorbij. Net als ik vond mijn vrouw dat de profielschets bij mij paste. Bovendien heeft Drenthe kwaliteiten als groen en rust.”
Woning
Het gezin Bergsma woont nog in Woudrichem en is naarstig op zoek naar een woning. Renze Bergsma woont tijdelijk in een appartementje in Emmen. “We hadden gehoopt snel een huis te vinden, maar het is een lastige woningmarkt. We hebben een paar maal geboden, maar werden fors overboden. Onze zoektocht gaat natuurlijk door.”
Het gezin doet beslist een vreugdedansje als een huis kan worden gekocht. Bergsma: “Ik mis mijn gezin enorm. De onzekerheid is niet leuk. Hopelijk wonen we hier snel, want het is fijn om thuis te komen en je verhaal te kunnen doen. Dat is stukken beter dan de contacten via Facetime.”
Graag contact
“Je moet de mensen hier leren kennen. Duidelijk is wel, dat zij het leuk vinden om contact te hebben, zij waarderen dat. Zij groeten en maken graag een praatje. De mensen hier spreken je niet snel tegen, maar soms moet je dan wat dieper in gesprek gaan om uit te vinden wat ze werkelijk vinden. Je moet daarin wat meer investeren. Ik heb meer het hart op de tong, dat breekt het ijs vaak wat sneller.” Bergsma is blij, dat de jaarwisseling goed is verlopen. “Daar hebben we actief op ingezet. Gesprekken met elkaar hebben geholpen.”
Corona en respect
Wat betreft corona voelt Bergsma wel het dilemma waar hij moet staan als burgemeester. “Kies je ervoor om zoveel mogelijk mensen te overtuigen zich te vaccineren? Ik begrijp de groep ook die die spuit niet wil. Ikzelf vertrouw wel op de wetenschap. Ik wil vooral het gesprek aangaan met respect voor elkaars standpunten.” Bergsma vindt dat er wel perspectief moet zijn. “Wat betreft onze gemoedstoestand zitten we nu wel aan het einde van wat we kunnen dragen.”
Raad
Bergsma is zeer te spreken over de gemeenteraad. “Qua werkwijze denk ik, dat Coevorden bij de top vijf van Nederland hoort. De raad werkt constructief samen, vanuit de standpunten van hun partijen, en zorgt dat de goede dingen gebeuren.”
Stad en dorpen
De burgemeester vindt Coevorden een prachtige gemeente met de stad en de vele dorpen. “De stad kent een rijke geschiedenis en het is mooi dat dat beter zichtbaar wordt gemaakt. Daar ben ik graag bij betrokken. Ik vond het geweldig om onlangs het kanon af te vuren en om opperbevelhebber van de Schutterij van Koeverden te worden.” De oorkonde prijkt aan de wand van zijn werkkamer.
“Alle dorpen hebben hun eigen cultuur en de inwoners zijn trots op eigen dorp. Er is een enorme diversiteit. Het ene dorp is wat ingetogen, het andere dorp draagt die trots veel meer uit. Het is mooi, dat de dorpen ook veel aandacht krijgen.”
Hij noemt wel een nuanceverschil tussen de bevolking van Woudrichem, gemeente Altena. “Daar zijn de mensen vooral inwoner van hun eigen dorp of stad, net als in de gemeente Coevorden, maar daarnaast voelen de mensen zich in Noord-Brabant ook inwoners van Altena. In deze gemeente voelen de mensen zich naast inwoners van hun dorp of stad vooral Drent.”
Geen grenzen
Het spreekt Bergsma aan, dat veel wordt samengewerkt met omliggende gemeenten. “We denken niet in gemeentegrenzen. Laat mensen vooral hun eigen keuzes maken. Zoek zelf de samenwerking en wees vooral trots op je eigen dorp of stad!” Hij prijst verder de samenwerking tussen de burgemeesters in Drenthe. “Je leert elkaar snel kennen en zo besturen we samen ook Drenthe.”
Jan Nico Scholten
Bergsma kende Jan Nico Scholten, die is geboren en getogen in Dalerpeel, als burgemeester van Andel. Scholten was later onder andere Tweede Kamerlid. Andel hoort nu net als Woudrichem bij de gemeente Altena. “Toen Jan Nico Scholten hoorde dat ik burgemeester van Coevorden zou worden, stuurde hij mij meteen een bericht en een boekje over Dalerpeel, waaraan hij zelf een aandeel leverde. Hij vond het mooi dat ik in vergelijking met hem de omgekeerde weg volgde. Hij voorspelde, dat ik het naar mijn zin zou hebben.”
Sportief
Op de vraag of Bergsma ook mindere eigenschappen heeft, zegt hij: “Ik kan wel eens chagrijnig worden als het niet snel genoeg gaat. Verder wil ik wat meer tijd inruimen voor sport. Ik fiets veel, vooral op de mountainbike, en ons hele gezin tennist. Het gezin bestaat naast echtgenote Evalina uit Jesse van 15, Celeste van 14 en Livvy van 8. “In haar leeftijdsgroep behoorde Celeste bij de top 10 van Nederland, nu zij in een nieuwe leeftijdsgroep zit moet zij zich weer omhoog knokken.” Bergsma lacht: “Zij heeft hier al een vriendin met wie zij laatst reeds kniepertjes heeft gebakken.”
Die tijd voor sport komt er wellicht weer als het gezin herenigd is in een woning in de gemeente Coevorden.
Ondanks de coronaperikelen heeft Bergsma naast zijn bestuurlijke taken relatief gezien veel bezoeken afgelegd. Hij bracht reeds bezoeken aan huwelijksparen, voerde gesprekken in onder andere Geesbrug, opende de Regenboogweek, was samen met de andere collegeleden op een bijeenkomst in Dalen en was present bij onderstaande gebeurtenissen.