Dalerpeel – Tijdens de wereldtentoonstelling voor kooi- en volièrevogels in het Portugese Matosinhos heeft René Schonewille uit Dalerpeel opnieuw prijzen gewonnen. Er deden deelnemers uit 34 landen mee aan deze kampioenschappen. Er werden bijna 27.000 vogels getoond.

Schonewille is een vogelliefhebber en vakman pur sang. Vele malen viel hij reeds in de prijzen in diverse wereldkampioenschappen. “In de aanloop naar een dergelijk toernooi komt er veel bij kijken om de vogels in de beste conditie te hebben. Ik sta elke morgen heel vroeg op om te starten met de verzorging van de vogels”, aldus René Schonewille.

Het is een hobby, maar dan wel eentje met ontzettend veel passie. Schonewille is in het dagelijks leven werkzaam bij een schildersbedrijf en maakt normaliter lange dagen. Het weerhoudt hem er niet van om `s morgens vroeg en ’s avonds actief bezig te zijn met de vogels.

Hij vertelt: “Ik had voor deze show elf vogels ingeschreven in vier klassen. Met mijn Magellaansijs, een vogelsoort die van oorsprong voorkomt in Zuid-Amerika, won ik een gouden medaille. Met de kleur mutant bruin, ook een Magellaansijs, kreeg ik zilver. Daarnaast kreeg ik de wereldtitel met een Yarrelsijs, een kleine gele sijs uit Noord-Brazilië. Ik ben best een beetje trots zijn dat juist mijn vogel de kampioen is.”

Tekst: Klaas Veldhuis. Eigen foto’s René Schonewille.