Coevorden – Het cultuurhistorisch paviljoen op de Weeshuisweide is zondagavond 14 juli geopend. Daarbij onthulden wethouder Jan Zwiers en Krijn Platvoet de naam: ‘Het Geschiedt’. Platvoet diende deze naam in. De jury had de keuze uit dertig gezonden namen en beoordeelde die van Krijn als de mooiste vondst.

Museumdirecteur Stefanie Ottens heette iedereen welkom en moest meteen melden, dat het paviljoen niet helemaal klaar is. De middelste toren is aangebracht, de andere torens worden binnen twee of drie weken gerealiseerd. Michel Velt ontwierp het paviljoen en kunstenaar Tom Dijkstra nam de uitvoering voor zijn rekening. De torens worden straks gebruikt door de Schutterij van Koeverden als uitvalsbasis voor informatie en educatie en in de andere toren kunnen kinderen zich verkleden als ridder of jonkvrouw en voor het kasteel op de foto.

Het paviljoen is een ontmoetingsplek waar iedereen op een laagdrempelige manier met de archeologie en historie van Coevorden in contact kan komen. Er is een tentoonstellingsruimte in de vorm van een BELEEFdepot en er komt ArcheoHotspot. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen en meehelpen met archeologisch onderzoek. Coevorden is met deze ArcheoHotspot de eerste in Noord-Nederland. De archeologische vondsten zijn afkomstig van het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Stefanie Ottens stelde bij de opening enkele vakbekwame vrijwilligers voor, die zorgen dat bezoekers op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur terecht kunnen in het paviljoen. Natuurlijk werden ook alle andere betrokken partijen bedankt voor hun inbreng.

Vervolgens hield Stichting Oud-Oranje een show van historische kleding, waarbij uitleg werd gegeven en enkele verhalen uit de historie van Coevorden de revue passeerde. Gezorgd was voor middeleeuwse drankjes en hapjes door Eetvermaeck, Candia en Feyen.