Dalen – Het is zaterdag 29 oktober zover: de feestelijke opening van twee nieuwe speeltuinen in Dalen. Vier jaar geleden ontstond het plan om een speeltuin te maken bij de Kolkakkers. Het traject begon met het samenstellen van een werkgroep, het schrijven van een plan van aanpak en de samenwerking met Dorpsbelangen Dalen. In september 2019 werd een ontwerp-je-speeltuindag gehouden om de wensen van bewoners in kaart te brengen. Hiermee is de werkgroep aan de slag gegaan en heeft Boerplay mooie ontwerpen gemaakt.

Het rondkrijgen van de financiering had een lange adem nodig. Dankzij vele donateurs, vrijwilligers én de hieronder genoemde fonsden/sponsoren is het gelukt! In september 2022 zijn de hoveniers gestart met de aanleg. De speeltuin aan de Kolkakkers is aangelegd door Curatio. Hovenier Boorsma heeft de Stellingmolen aangelegd. Beide speeltuinen bieden mooie plekken om te spelen, samen te komen,  te ontdekken en te ontmoeten. Voor kinderen is het belangrijk om fijn buiten te kunnen spelen met voldoende uitdaging. De speeltoestellen zijn door Boerplay gemaakt van robinia hout, waardoor ze een natuurlijke uitstraling hebben en perfect passen in de groene omgeving van de speeltuinen.

Kolkakkers

De ontmoetingsplek aan de Kolkakkers is gericht op natuurbeleving. Er komen speelbosjes voor het bouwen van hutten, een natuurbelevingspad met allerlei bloemen en planten en een blotevoetenpaadje. Ook komen er eetbare bloemen, planten en bomen die we kunnen bekijken, laten groeien en oogsten. Door het jaar heen zullen activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud waarbij verbinding met elkaar en de natuur centraal zullen staan. Deze ontmoetingsplek is goed toegankelijk voor mensen met een beperking. De licht verharde paden zijn goed begaanbaar voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. De picknickbank kan ook gebruikt worden door iemand in een rolstoel waardoor dit echt een ontmoetingsplek is voor iedereen.

Stellingmolen

De speeltuin bij de Stellingmolen kent een actief karakter: de kabelbaan, balans- en klimtoestellen en crossbaan nodigen uit tot actief spelen. In de speeltuin komt een bankje waar volwassenen kunnen plaatsnemen om te genieten van de activiteit in de speeltuin en een goed gesprek met elkaar. Ook mensen met een rolstoel of rollator kunnen deze ontmoetingsplek goed bereiken.

Namen speeltuin

De feestelijke opening is op zaterdag 29 oktober om 14.00 uur in de speeltuin aan de Stellingmolen, waarna om 15.00 uur een ‘optocht’ naar de Kolkakkers gaat. Tijdens de opening worden de namen van de speeltuinen bekendgemaakt. Er wordt gezorgd voor drinken en wat lekkers. Tot 15 oktober kunnen ideeën voor namen voor de speeltuinen worden ingezonden. Stuur die met naam en leeftijd naar speeltuindalen@gmail.com.

De werkgroep bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd: gemeente Coevorden, provincie Drenthe, NAM, Ons Dalen, Dorpsbelangen Dalen, VSB fonds, Domesta, Stichting Gehandicapte Kind, Stichting Platform Gehandicapten, Kern met Pit, Meyra, Jantje Beton, Postcodeloterij,  Rabobank, Jan Witvoet, Naober Makelaars, Venhorst Verzekeringen en Hypotheken, Kinderwereld, Bouwbedrijf Zweers, De Rollebol, Venhorst Makelaardij, Scholten Cycling, Auto Centrum Dalen, Huisartsenpraktijk Dalen, Ladies Circle Suydevelt, Rotaryclub Coevorden, Boorsma, Curatio, Boerplay en alle donateurs.