Oosterhesselen – Bij de Oosterhesselerbrug vond vandaag, woensdag 9 april, rond het middaguur een herdenking plaats. Bij de brug zijn felle gevechten geleverd, zowel op 10 mei 1940 als tijdens de bevrijding op 9 april 1945, precies tachtig jaar geleden.
Daarvoor maakte de Drenthe Liberty Tour haar opwachting, waarvan een aantal deelnemers de herdenking bijwoonde. De stoet was uitgezwaaid in Dalen na een verblijf in het bivak sinds afgelopen vrijdag. De deelnemers stelden zich op langs de Verlengde Hoogeveense Vaart om daarna via Grevenberg, Oosterhesselen en Meppen naar hun nieuwe bivak in Westerbork te gaan.
Van de gemeente Coevorden waren de wethouders Erik Holties en Steven Stegen aanwezig. Holties hield een korte toespraak over de vrijheid maar vroeg zich daarbij af wat ons de komende tijd te wachten staat. Daarna volgde een minuut stilte. Sjoerd Looijenga van de Drenthe Liberty Tour legde een bloemstuk bij een van de plaquettes op de brug die herinnert aan de bevrijding op 9 april, de andere plaquette vermeldt de naam van B.A. van der Voort uit Loosduinen die op 10 mei 1940 sneuvelde.
Harm Jan Lesschen hield namens de historische vereniging Klenckerheugte een uitvoerig relaas over de gebeurtenissen op de twee genoemde gedenkwaardige dagen. De Belgen en Polen verbleven in de tijd in de directe nabijheid, waarbij zij langzamerhand de verdedigingslinies uitbreidden. Toen de Duitse cavallerie bij de inval tot op 200 meter de brug was genaderd, werd het vuur geopend vanuit de kazematten en de loopgraven terwijl een kanon zes keer schoot. Dat zorgde ervoor dat alle motorvoertuigen van de Duitsers werden uitgeschakeld. Het gevecht duurde twee uur. De Duitsers riepen versterking op en de Polen en Belgen werden tot krijgsgevangenen gemaakt. De soldaten kwamen wel weer vrij, maar een van de luitenanten heeft de oorlog in een kamp doorgebracht.
Tijdens de bevrijding waren er weer hevige gevechten waarbij bijna alle huizen in de omgeving afbrandden of ernstig beschadigd werden. Ook bij deze bevrijding voerden de Belgen en Polen de boventoon.
Een Belgische afvaardiging komt morgen, donderdag 10 april, rond 15.30 uur nog naar de brug.
In 2021 werd het informatiepaneel bij de opgeknapte en nu toegankelijke kazemat nabij de Oosterhesselerbrug onthuld. De kazemat staat op het terrein van oud-militair Jos Ouwerling. Een kazemat is een verdedigingswerk, voorzien van schietgaten. Er staat nog een kazemat in de directe omgeving aan de andere kant van de brug. Zie daarvoor dit artikel.