Oosterhesselen – Het informatiepaneel bij de opgeknapte en nu toegankelijke kazemat aan de Verlengde Hoogeveense Vaart 40 nabij de Oosterhesselerbrug is vrijdagmiddag onthuld door burgemeester Bert Bouwmeester en oud-militair Jos Ouwerling, op wiens terrein de kazemat staat. Een kazemat is een verdedigingswerk, voorzien van schietgaten. Er staat nog een kazemat in de directe omgeving aan de andere kant van de brug.

Bij de onthulling waren onder meer veteranen, oud-bewoners van het gebied rondom de brug in de jaren 40-45 en schoolkinderen uit Dalen en Wachtum.

De kazemat werd door een samenwerking tussen Ouwerling, Historische Vereniging Klenckerheugte (Herman Meijer) en Stichting Aold Daol’n (Henk Nijkamp) zichtbaar gemaakt en opgeknapt. De gemeente Coevorden verstrekte een subsidie. In de kazemat zijn teksten met schietinstructies te lezen.

Bij de Duitse inval op 10 mei 1940 hebben Nederlandse soldaten het Duitse leger twee uur kunnen tegenhouden. Hierbij sneuvelde de Nederlandse soldaat B.A. van der Voort. Bij de bevrijding in april 1945 zijn bij de Oosterhesselerbrug ook felle gevechten geleverd.

Vrijheid niet vrijblijvend

Ouwerling heette alle aanwezigen welkom, in het bijzonder de mede-initiatiefnemers Herman Meijer en Henk Nijkamp en burgemeester Bert Bouwmeester. Hij vestigde de aandacht op de aanwezigheid van schooljeugd. “Het is goed om de jeugd kennis te laten maken met een zwarte bladzijde in het verleden. Kennis kan ons mogelijk behoeden voor fouten in de toekomst. In die tijd waren het jaren van onvrijheid, angst en terreur terwijl de hongerwinter de mensen nog eens extra op de proef stelde. Vrijheid is niet gratis en niet vrijblijvend”, zo zei hij.

Hij haalde daarbij een citaat van de bekende auteur Godfried Bomans aan: “De beste manier om de gevallenen te herdenken is datgene te doen waarvoor zij gestorven zijn.”

Burgemeester Bert Bouwmeester sprak over een transformatie van dit gebied. “Het beeldmerk van stad Coevorden is ‘Stad van strijd’, maar dat geldt eigenlijk voor de hele gemeente. Het herstel van de kazemat is met recht een eerbetoon en een belangrijke, indrukwekkende bijdrage.”

Na het Wilhelmus onthulden Ouwerling en Bouwmeester het informatiepaneel. Daarna konden de aanwezigen de kazemat bekijken en genieten van een hapje en een drankje.