Regio – Ondanks de lockdown zorgt de omikronvariant voor een grote stijging in het aantal besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames kan hierdoor ook weer toenemen. Dat stelt de GGD Drenthe in het weekoverzicht tot en met 10 januari. “Dat is ook het geval als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt. Voorkom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de geldende maatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent. Laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan en haal de booster om je bescherming weer op peil te brengen.”
Voor een extra prik (booster) kun je een afspraak maken of kun je vanaf woensdag 12 januari zonder afspraak naar Assen of Emmen. Daarover is hier meer te lezen. Voor een eerste of tweede prik is prikken zonder afspraak ook nog mogelijk. Bekijk altijd de actuele openingstijden en locaties op drenthevaccineert.nl.
Van de inwoners van Drenthe vanaf 12 jaar hebben 383.843 inwoners minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (87,%). Van alle 12-plussers is 85 procent volledig gevaccineerd. Deze cijfers komen van het RIVM. In totaal, van 6 januari 2021 tot en met 9 januari 2022, zette GGD Drenthe 800.315 vaccinaties, waarvan 200.561 boostervaccinaties.
In Drenthe ontvingen in de afgelopen week 4.078 inwoners een positieve testuitslag. 66% meer dan in de voorgaande week. In de afgelopen week is het aantal positieve testuitslagen per 100.000 inwoners gestegen. In de leeftijdsgroep 10-30 jarigen is de stijging het sterkst. In Nederland en in omliggende regio’s is ook een stijging van het aantal positieve uitslagen te zien. Het reproductiegetal is gestegen van 0,95 (16 december) naar 1,16 (23 december). Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Het huidige getal betekent dat 100 mensen met corona 116 anderen besmetten.