Schoonoord – Net voor de raadsvergadering van die avond kregen huurders van Woonservice in de namiddag een brief in de bus. Daarin staat dan wel dat er een terugkeergarantie kan worden gegeven, maar dat leidde zeker niet tot geruststelling. Bij de brief waren een plattegrondje van de huidige en toekomstige situatie bijgevoegd.

In het dorp worden zowel in het zuidelijke als het noordelijke deel 69 woningen in de sociale huursector gesloopt, waarvoor er 45 terugkomen. Bewoners van het noordelijke deel zouden voor 20 maart moeten tekenen om in te stemmen met de plannen, voor het noordelijke deel is dat 20 april.

“Hoezo terugkeergarantie als er minder woningen terugkomen”, aldus Monique Kuipers, die al insprak tijdens de commissievergadering van 11 maart. “En nog meer groen. We zijn al omringd door groen. Bovendien komen er kleinere rijtjeswoningen -in plaats van twee-onder-eenkappers- met kleine tuinen voor terug.”

De brief van Woonservice waarin de sloop werd aangekondigd, viel de bewoners rauw op het dak. Het zorgde voor veel commotie en emotie, waarmee Woonservice klaarblijkelijk geen rekening had gehouden. Een handtekeningenactie werd inmiddels zo’n 1400 keer ondertekend.

“Er was een informatiebijeenkomst waarop we een brief meegekregen om die te ondertekenen. Plannen zouden daarna komen. Ze zijn dus begonnen bij stap 5 en niet bij het begin. Ik ben weggelopen bij die bijeenkomst, omdat vragen niet werden beantwoord. Er werd alleen gezegd ‘Mag ik mijn verhaal afmaken?’ door de mensen van Woonservice. Als je zou ondertekenen, krijg je urgentiepunten. Maar voor wat en waar?’

Monique vervolgt: “Dit doet wat met je leven. Ik woon hier mijn hele leven al en wil hier blijven. Daarom willen we een terugkeergarantie en wisselwoningen tijdens de bouw. Ik en velen met mij gaan echt niet akkoord met de eenzijdige huuropzegging per 1 september 2026 door Woonservice. Als je niet akkoord gaat, maakt Woonservice de gang naar de rechter. Dat blijkt uit de brief van de woningstichting.” Monique en anderen zijn strijdlustig. “Ik ga er wel tegenin. Wie niet vecht, heeft alles verloren.”

Wat is goedkoper?

Monique vraagt zich af wat goedkoper is: slopen en nieuwbouw of verduurzaming van de huidige woningen uit 1955. “Een jaar of drie geleden zijn er nieuwe dakpannen gekomen, de douche was daarvoor al gerenoveerd.”

Een vertegenwoordiger van Woonservice komt binnenkort nog langs voor een individueel gesprek. Dat had natuurlijk tevoren gemoeten en ze hadden niet bij stap 5 moeten beginnen.”

Dorpsbelangen

Monique betreurt het dat Dorpsbelangen Schoonoord niet is ingegaan op uitnodigingen om in gesprek te gaan met de getroffen huurders. “Er zijn nu bedreigingen geweest, waarvoor wij worden aangezien. Maar wie zegt dat de bedreigingen van de gedupeerden komen? We willen graag een redelijk gesprek hoe de gang van zaken was op een eerdere bijeenkomst van Woonservice met Dorpsbelangen.” Overigens zijn de bestuursleden inmiddels afgetreden.

Advocaat

Afgelopen maandagavond was er in Schoonoord een bijeenkomst met advocatenkantoor DHKV die goed werd bezocht. “De gesprekken met de advocaten waren zeer aangenaam en hebben ons hoop gegeven. De insteek is om hetzelfde aantal woningen terug te bouwen. We melden ons allemaal bij de advocaat. Laat je stem niet verloren gaan!” aldus Monique.

Tranen ondanks steun gemeenteraad

Afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering werd unaniem een motie aangenomen waarmee duidelijk werd dat de gemeenteraad zich achter de inwoners schaart. Die steun was natuurlijk welkom, maar dat betekent niet dat de emoties zijn verdwenen. Na afloop van de raadsvergadering pinkten diverse Schoonoorders een traantje weg.

Foto: Google Maps

Schoonoorders voelen zich gesteund door de gemeenteraad, maar emoties blijven opspelen