Coevorden/Schoonoord – De inwoners van Schoonoord die dinsdagavond op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering zaten, voelen zich gesteund door de gemeenteraad die unaniem een motie van PvdA, CDA en BBC2014 aannam. Ondanks alle zorgen en onzekerheden klonk regelmatig applaus vanaf de publieke tribune. Toch speelden de emoties ook weer op.
Aan de noordzijde van Schoonoord worden volgens de huidige plannen van Woonservice woningen in de sociale huursector aan de Loetestraat, Legerstraat, Zetveld en Ringstraat vervangen door nieuwe energiezuinige woningen. De woningen aan de Stikkerstraat en Stortstraat worden verbeterd en verduurzaamd. In het zuidelijk deel van het dorp, aan de Ellertstraat en Brammertstraat, worden ook woningen vervangen door nieuwe, energiezuinige woningen.
Overvallen
De bewoners werden onlangs overvallen door een brief van de woningstichting die daarin plompverloren de plannen aankondigde. Daardoor is veel onrust ontstaan in het dorp. Er zouden 69 woningen worden gesloopt, waarvoor er 46 terugkomen. Daarnaast komen er 45 koopwoningen. Er zou geen terugkeergarantie worden afgegeven. Het gros van de inwoners is verknocht aan het dorp en door de plannen zou voor sommigen terugkeer niet mogelijk zijn. De huur werd eenzijdig opgezegd en per 1 september zouden de huurders hun woning verlaten moeten hebben. Zouden zij hier niet voor tekenen, dan zou Woonservice de gang naar de rechter maken. De huurders zouden een akkoordverklaring moeten afgeven, maar daar gaan zij niet op in.
De aangenomen motie betekent, dat het college nadrukkelijk bij Woonservice verzoekt om een terugkeergarantie te geven. Woonservice heeft medewerking van de gemeente nodig om haar plannen te realiseren.
Voorwaarden
De gemeenteraad liet in de commissievergadering van 11 maart al blijken niet content te zijn met de manier waarop Woonservice met de inwoners van Schoonoord omgaat. “De gemeenteraad vindt dat het college eerst het totaalplan voor de herstructurering Schoonoord in beeld moet brengen en delen met de bewoners en de gemeenteraad, voordat deze plannen tot uitvoer worden gebracht”, aldus de motie die bij monde van Gilbert Mulder van de PvdA werd ingediend. Ook zouden de inwoners wisselwoningen of vergelijkbare oplossingen moeten vinden in Schoonoord of de directe nabijheid van het dorp. Eerst moet er een inventarisatie komen om te weten te komen hoeveel woningen in de socialehuursector nodig zijn.
Tweede motie: schepje erbovenop
Het PAC deed er nog een schepje bovenop en kreeg daarbij steun van de VVD. De overige fracties vonden deze motie te ver gaan.
Jerry Stoker van het PAC: “Wij betreuren het dat we niet zijn meegenomen in de samenstelling van de motie. Wij vinden dat de motie niet ver genoeg gaat. Zelfs huurwoningen die verduurzaamd zijn worden gesloopt. Een terugkeergarantie is niet eens mogelijk, omdat er minder woningen terugkeren. En wat zijn de gevolgen voor de sociale samenhang? Wat betekent dat voor de nieuw te bouwen scholen, sportverenigingen en het MFA. Wij verstaan iets anders onder verbindend besturen en ‘Gewoon doen’.”
“Wij verzoeken het college in deze motie dat het college met de woningcorporaties afspraken maakt over de gevolgen voor inwoners waarbij het uitgangspunt is dat iedere bewoner in principe terug kan keren naar een sociale huurwoning. Het college moet alles in het werk stellen om de verbinding in het dorp weer te herstellen en te zorgen voor vermindering van de spanningen en emoties.
Stoker betreurt ook de houding richting bestuursleden van Dorpsbelangen Schoonoord. “Vrijwilligers van Dorpsbelangen zitten met Woonservice aan tafel die in gedachten al veel verder is. Dan sta je sowieso met 5-0 achter. Nu kent het dorp alleen maar verliezers.” De bestuursleden zijn afgetreden na beledigingen en zelfs een doodsbedreiging. “Wij worden”, aldus Stoker, “de kop van jut, niet de bestuurders van Woonservice en de wethouder.”
Het doel van de motie was om eerst nieuwe woningen te bouwen voordat oude woningen worden afgebroken. “Verbind er voorwaarden aan. Bekend moet zijn wie in betaalbare sociale woning wil blijven en dat hetzelfde aantal woningen terugkomt. Draag het college op niet mee te werken aan sloop. Het kan toch niet dat woningen die verduurzaamd zijn worden gesloopt en onderzoek of verduurzaming ook kan in plaats van sloop.”
Floris Vulto sloot zich namens de VVD-fractie aan bij de aanvullende suggesties van het PAC. “Wij ondersteunen deze motie. Een toekomstgericht plan is essentieel, maar altijd met de inwoners. De plannen kunnen niet doorgaan als die niet acceptabel zijn voor inwoners. Met deze motie laten we zien dat we pal staan voor de inwoners.”
Sandra Katerberg: “Het lukt maar niet”
Sandra Katerberg van het CDA stelde dat het maar niet lukt om de raad goed te voorzien van informatie. “De raad is meer bezig met het blussen van brandjes dan dat we op voorhand de juiste informatie hebben. De deelplannen zouden worden voorgelegd aan de raad voordat brieven van Woonservice er waren. Dat is niet gebeurd. De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente, maar is daarbij wel afhankelijk van hoe college en ambtelijk apparaat hierop acteert.”
Zelfreflectie
Het CDA had schriftelijke vragen gesteld, maar kreeg net voor de vergadering van dinsdagavond antwoorden. “Wist de gemeente dat Woonservice brieven ging verspreiden? Wij willen expliciet horen hoe het is gegaan. Het college stelt immers dat participatie steeds belangrijker wordt. Ik betreur het dat het bestuur van Dorpsbelangen is afgetreden. Intimidatie en bedreigingen zijn niet OK. Dit had nooit zo moeten gaan. Ik vraag zelfreflectie van de bij de plannen betrokken partijen.”
“Niet blij met de gang van zaken”
“Wij zien”, aldus Sandra Katerberg, “de wanhoop van bewoners. Kinderen voelen onrust en praten erover op school. Wat ons betreft roept de motie op het stopzetten van het huidige proces en opnieuw te beginnen. Er is rust en ruimte nodig. Het CDA is niet blij met de gang van zaken. Hopelijk leidt de motie tot het tonen van lef om het tij te keren.”
Henk Mulder van BBC2014 zei, dat een motie niet nodig zou moeten zijn. “Woonservice toont een starre houding. De bestuursleden van Dorpsbelangen zijn opgestapt. Dat mag Woonservice zich aanrekenen. Woonservice spreekt over mooie plannen, maar die zijn er niet.”
Brief van dinsdagmiddag net voor de raadsvergadering
Aan het eind van dinsdagmiddag, net voor de raadsvergadering, is wederom een brief verspreid door Woonservice. “Daarbij is een schetsje verspreid, maar daar word ik niet wijzer van. Er is geen plan voor wisselwoningen.” Hij pleitte voor realisering van flexwoningen die ook na realisering van plannen kunnen blijven. Zo ga je niet om met mensen die jouw salaris betalen. Volgens deze brief zou er wel een terugkeergarantie kunnen komen. Voor de geplande koopwoningen zou voorrang moeten worden gegeven aan de inwoners van het dorp.”
Floris Vulto van de VVD reageerde: “Die brief is volstrekt niet helder. Er wordt gesproken over terugkeergarantie terwijl er minder woningen terugkomen. Ik verwacht een stevig standpunt van het college.”
Henk Bouwers van PPC ondersteunde de motie ook. “Er moet een gelijk aantal woningen terugkomen. En bouw eerst de nieuwe woningen zodat mensen direct kunnen verhuizen.”
“Niet in het geniep”
Volgens wethouder Steven Stegen is niets in het geniep bekokstoofd. “Maar is het allemaal goed gegaan? Nee. Wethouder Joop Slomp en ik hebben tijdens bijeenkomsten over koopwoningen enthousiaste reacties gehoord op de plannen. Misschien hebben huurders onvoldoende geweten dat zo’n bijeenkomst ook voor hen belangrijk had kunnen zijn.“
De wethouder liet weten: “De motie helpt ons als college ook. We zijn blij met de raadsbrede steun, dat gaat ons helpen in de verdere gesprekken. We kunnen pas de complete puzzel leggen als er met alle bewoners individuele gesprekken zijn gevoerd.” Zijn woorden vielen niet in goede aarde bij het publiek. “Hij kiest toch weer de kant van Woonservice”, was een reactie.
Foto: een kijkje in de Ellerstraat (foto: Google Maps).
Zie ook: