Sleen –  In Sleen wordt maandag 13 januari een monument onthuld ter nagedachtenis aan Jans Zwinderman.

Na de ulo en een aantal jaren als gemeenteambtenaar werd Jans Zwinderman in 1939 opgeroepen voor de militaire dienst. Na een aantal maanden dienst op verschillende plekken ging hij op 25 mei 1940 met ‘groot verlof’. Hij ging vervolgens in Sleen wonen en werken.

Zijn inzet bij de gemeente Sleen zorgde ervoor dat hij op 2 juni 1944 werd benoemd tot commies (eerste ambtenaar) Dat bracht hem de mogelijkheid om informatie te verzamelen voor het verzet, waarbij hij inmiddels betrokken was geraakt, Hij hielp bij het vervalsen van bonnen en het verspreiden van illegale folders. Door zijn werk voor de burgemeester, op dat moment een NSB-burgemeester, hoorde hij ook over geplande arrestaties waarvoor hij dorpsgenoten kon waarschuwen.

In januari 1945 werden zijn naam en acties bekend en werd hij op 13 januari opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland Hij kwam uiteindelijk terecht in kamp Wöbbelin bij Ludwigslust. Dit kamp werd op 2 mei 1945 bevrijd door de Amerikanen, maar inmiddels was Jans te zwak en te ziek. Hij overleed twee weken later in Lübtheen aan de gevolgen van dysenterie en ondervoeding, twee maanden voor zijn vrouw Martha beviel van hun dochter Aaltje. Jans werd slechts 26 jaar oud