Coevorden – In verband met het coronavirus heeft het bestuur van Stichting Synagoge Coevorden al in een vroeg stadium besloten om de activiteiten van maart af te zeggen en het museum niet meer voor het publiek open te stellen. Ook de activiteiten van april en mei zijn afgelast.

Wanneer het museum weer opengaat is op dit moment nog niet bekend, maar zal in ieder geval op de website www.synagoge-coevorden.nl en op deze website te lezen zijn.

Jom Hasjoa

De Jom Hasjoa-herdenking zou op maandag 20 april plaatsvinden, maar is dus ook afgelast. Om de herdenking toch in ere te houden, zou iedereen die dag om 20.00 uur thuis zes kaarsen of theelichtjes kunnen aansteken en even stilstaan bij de 6 miljoen vermoorde Joden.

Onderzoek

Vanuit huis doen de medewerkers onderzoek naar alle vermoorde Joden uit Drenthe. Van alle families worden op digitale wijze manier gezocht en vastgelegd. Bezoek aan archieven moet in een later stadium worden gedaan.

Informatie over families, die door de oorlog in Drenthe woonden, is van harte welkom in de vorm van verhalen en foto’s. De synagoge kreeg van mevrouw Supheert uit Steenwijksmoer de foto van het persoonsbewijs van David van der Vegt.

Vragen, waarop antwoorden worden gezocht, zijn onder andere ‘Hoe was het leven voor de oorlog voor Joodse en niet-Joodse mensen, waren er vriendschappen, was er sprake van antisemitisme, is uw familie ondergedoken, waar en hoe ging dat in zijn werk, hadden zij hulp van plaatsgenoten of van bijvoorbeeld klanten en hoe ging het na de oorlog’. Informatie en foto’s zijn welkom via de mail: info@synagoge-coevorden.nl.

Boek

Op dit moment wordt ook hard gewerkt aan een boek over het Joodse leven in Coevorden in de periode 1920-1955. Het boek zal in het eerste hoofdstuk dit Joodse leven en de verhouding Joodse en niet- Joodse Coevordenaren beschrijven en het tweede hoofdstuk zal over het onderduikverhaal van Izak Kan gaan. Hij heeft dit verhaal opgeschreven in de jaren 1960 in Israël. Van de familie Kan en een onderduikgezin is toestemming gekregen om het te publiceren.

Van veel Coevorder families zoals van Zilverberg, Van de Vegt, Hekscher en Van Coevorden is al veel bekend, maar over de familie van Nathan Haalman nog bijna niets. De politierapporten uit 1942 melden alleen dat de familie verdwenen was.

Het streven is om het boek in oktober van dit jaar uit te geven en tegelijk ook een nieuwe druk van het boekje Achter 42 lege voordeuren met hopelijk aanvullingen te laten verschijnen.