Coevorden – Voor de vergadering van de raadscommissie van donderdag 10 oktober staat een voorstel op de agenda, waarbij de raad om nog eens ruim 3,7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van De Nieuwe Veste. Er werd in het begin een budget van 35 miljoen geraamd. Dat werd vervolgens opgehoogd met 1,7 miljoen als vervangende ruimte voor het Cultuurhuis. Het totaal komt daarmee op een slordige 40 miljoen.

Volgens het college zijn echter niet alle kosten toe te schrijven aan de stichtingskosten van de school en de terreininrichting. Zo zijn er verhuiskosten, kosten voor de bestemmingsplanwijziging en wordt de 1,7 miljoen als vervangende ruimte voor het Cultuurhuis niet meegerekend. Daarmee komt het college uit op circa 34,5 miljoen.

De extra miljoenen worden veroorzaakt door de gestegen bouwkosten. Bovendien stelt het college voor om vanaf 2026 jaarlijks de indexatie van de kosten op te nemen. De raad besloot eind 2021 dat de nieuwbouw van De Nieuwe Veste op Holwert-Midden aan de Parallelweg/DSM-weg moet komen.

De plannen zijn nagenoeg klaar, maar nog niet alle gronden zijn verworven door de gemeente. “Dit maakt”, zo staat in het collegevoorstel, “dat we qua proces voor de terreininrichting niet verder kunnen dan een voorlopig ontwerp. We kunnen bijvoorbeeld nog geen onderzoeken uitvoeren om vast te stellen hoe het staat met de bodem(vervuiling). Ook voor het ontwerp van het gebouw zijn we daarom genoodzaakt op de pauze knop te drukken, totdat meer duidelijkheid bestaat over de verwerving van de benodigde gronden.” Wel wordt de aanvraag van de omgevingsvergunning voorbereid.

Eerder werd ervan uitgegaan dat de nieuwe school in 2025 zou kunnen worden betrokken. Doordat de gemeente nog geen eigenaar is van de benodigde gronden en hiervoor een onteigeningsprocedure is gestart laat de start van de werkzaamheden op zich wachten. “Het is realistisch”, schrijft het college in het voorstel, “om aan te nemen dat de werkzaamheden op z’n vroegst rond 2026-2027 van start kunnen gaan.

Na verwerving van de gronden moet bodemonderzoek plaatsvinden. Voor de aankopen, sloop en sanering voor de revitalisering van Holwert-Midden staat circa 9,5 miljoen op de rol. Voor een deel van de financiering zijn er regelingen die mogelijk kunnen worden benut.

Gezamenlijke ruimte De Nieuwe Veste wordt het hart van de school

Nieuwe Veste krijgt 500 m2 extra door ommezwaai BBC2014