Dalen/regio – Met een nieuwe uitstraling voor de dierenambulances van Stichting Dutch Animal Rescue (DAR) wil de organisatie de veiligheid voor de medewerkers, die vaak in gevaarlijke verkeersomstandigheden een dier moeten redden, de veiligheid vergroten.

DAR heeft heel enthousiaste en gedreven vrijwilligers die gezamenlijk 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar staan voor dieren in nood. De dierenambulance is de vierde tak van hulpverlening in Nederland, naast brandweer, politie en humane ambulancedienst én is een begrip dat we in Nederland al decennialang kennen. En dierenhulpverlening is een vak, waar de vrijwilligers veel tijd en energie in steken.

Binnen de dierenambulance wereld komen alle facetten van hulpverlening samen. Van vervoer van gevonden en gewonde dieren, inbeslagnames, verkeersongevallen, opgeschaalde zorg in de Veiligheidsregio tot assistentie van Rijkswaterstaat op de hoofdwegen. Voor dit laatste beschikt DAR in haar werkgebied als enige dierenambulancedienst over de machtiging om in opdracht van en samen met Rijkswaterstaat te mogen werken op het hoofdwegennet. “Iedereen die bij ons wil komen werken, wordt opgeleid tot volwaardig hulpverlener, waardoor men stevig in de schoenen komt te staan om controle te kunnen houden over de situatie”, aldus Trizin Hof, eerste hoofdofficier bij DAR Dierenambulance. Wie graag als vrijwilliger aan de slag wil, kan kijken op www.ikwordjouwredder.nl.

De kwaliteit is niet alleen terug te zien in de wijze van opleiden, de kwaliteit is ook terug te zien in de zichtbaarheid van de Dierenambulances. In het afgelopen jaar kreeg de organisatie vier nieuwe dierenambulances ter beschikking. Deze voertuigen zijn voorzien van de hoogste kwaliteit reflecterende folie in honingraatmotief. “In de loop der jaren hebben we gemerkt dat dieren erg schrikken van de fluorescerende kleuren van het uniform. Ook de reflecterende strepen die op de jassen en broeken zaten, boezemden de dieren vaak angst in. Daarom hebben we als DAR Dierenambulance de keuze gemaakt om van deze kleding af te stappen.”

Uiteraard gaat de veiligheid van DAR-medewerkers boven alles en daarom is ervoor gekozen om de medewerkers langs openbare wegen en op gevaarlijke plekken ISO-genormeerde veiligheidskleding te laten dragen. Tegelijkertijd is ervoor gekozen dat de fluorescerende kleuren niet meer in het operationele tenue te laten terugkomen, maar juist wel op de voertuigen.