Regio – Veiligheidsregio Drenthe heeft na de persconferentie van dinsdagavond een nieuwe noodverordening vastgesteld. De landelijke maatregelen gelden in ieder geval e komende drie weken.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken zonder de samenleving en de economie op slot te doen. Enkele belangrijke regels zijn: thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie veertien dagen worden gesloten.

Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot drie gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar. In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal vier personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 worden hierbij niet meegerekend.

Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot dertig. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel. Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 uur inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten. Sportkantines zijn gesloten. Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren. Is er buiten wel een doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter. Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel, vinden plaats zonder publiek. Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

De complete noodverordening is hier te lezen.