Dalen – Naast het Project Aardgasvrij Dalen gaat in Dalen ook een ander project van start, namelijk met warmtepompen. Op donderdag 6 juli is er een informatieavond in De Spinde over dit onderzoek. Ook dit project wordt van harte ondersteund door Duurzaam Dalen. De Spinde is vanaf 19.00 uur geopend. De informatiebijeenkomst begint om 19.30.

Dalen – DACS-HW projectpartners Enexis, Intergas en Inversable geven een toelichting op het proefproject. Het inhoudelijke deel van de informatieavond, inclusief plenaire vragenronde, duurt tot uiterlijk 20.30 uur. Daarna kunnen bezoekers in gesprek met de aanwezige medewerkers van de projectpartners.

Duurzaam Dalen is intussen volop van start gegaan met het bevorderen van duurzaamheid in Dalen. De subsidieregeling komt binnenkort beschikbaar op de website aardgasvrijdalen.nl en op de duurzaamheidspagina’s op Samen Dalen. Meer informatie over het proefproject kunt u vinden op de website van het onderzoeksproject DACS-HW.

Onderzoeksgebied

De komende drie jaar vindt in een deel van Dalen (rond de Westerwijk, Kolkakkers, Goornstraat, Ballandstraat, Christiaansplein, Fledderusstraat) een onderzoek plaats waarin wordt onderzocht hoe middels slim schakelen van hybride warmtepompen overbelasting op het stroomnet kan worden voorkomen zonder dat dit ten koste gaat van het wooncomfort. Voor dit project is een groep van honderd hybride warmtepompen nodig die zich allemaal achter dezelfde trafo bevinden.

Om te stimuleren dat dit in orde komt, krijgen inwoners uit het onderzoeksgebied in Dalen de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke voorwaarden een warmtepomp aan te schaffen.

Wie meedoet krijgt een deelnemersvergoeding en subsidie en heeft de mogelijkheid om een bijdrage vanuit het project Aardgasvrij Dalen aan te vragen.

Waarom dit onderzoek?

Door een hybride warmtepomp te koppelen aan een bestaande cv-installatie neemt het gasverbruik fors af. Een hybride warmtepomp gebruikt tot wel 80 procent minder gas dan een cv-ketel waardoor veel gas wordt bespaard.

Het stroomnet wordt echter zwaarder belast. Tijdens het onderzoeksproject, genaamd DACS-HW, wordt onderzocht om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen door hybride warmtepompen gezamenlijk aan te sturen zonder dat dit ten koste gaat van het wooncomfort. De hybride warmtepomp is Intergas uit Coevorden. Deze wordt geïnstalleerd door speciaal geselecteerde, lokale installateurs. Intergas heeft de benodigde warmtepompen gereserveerd waardoor er geen lange levertijd is.

Buiten het onderzoeksgebied

Inwoners van Dalen die buiten het onderzoeksgebied wonen, krijgen ook de mogelijkheid om een Intergas hybride warmtepomp aan te schaffen tegen dezelfde aantrekkelijke voorwaarden. Wel vervalt dan de deelnemersvergoeding. De warmtepomp wordt in dat geval dan ook tegen de dezelfde prijs en tegen dezelfde voorwaarden geleverd en geïnstalleerd. Meer informatie staat binnenkort op Aardgasvrij Dalen.

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst is gewenst, maar niet verplicht. Dit kan via info@duurzaamdalen.nl.

Inloopochtend 7 juli

Op vrijdag 7 juli is er van 9.30 tot 12.00 uur een inloopochtend in De Spinde.