Regio – Veehouders in de provincie Drenthe die voor het eerst met flexinetten rasters gaan werken om hun schapen beter tegen wolven te beschermen, kunnen vanaf nu hulp krijgen van een ‘ondersteunersteam voor wolvenrasters’. Het team bestaat uit drie medewerkers van Abeos Agri Diensten.

Schapenhouders in de gedeeltes van Drenthe waar regelmatig wolvenaanvallen op schapen plaatsvinden worstelen met de vraag hoe ze zich daar het beste op kunnen aanpassen. Als er geen stalruimte is om de dieren veilig te stellen, blijft aanpassen van de rasters over.

Maar het overschakelen op hogere rasters met meerdere draden of een systeem met flexinetten blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig. De grootste hobbel is dat het veel meer tijd vergt. Daarnaast is het ook wennen aan ander materiaal en het vergt een andere werkwijze om het efficiënt neer te zetten. Bovendien is meer nauwkeurigheid nodig, omdat er anders te weinig stroom op het raster staat of er nog gaatjes overblijven waarvan de wolf gebruik kan maken.

“We zullen meer moeten doen dan subsidie geven voor rasters. Met deze ondersteuners gaan we veehouders in de praktijk op hun eigen bedrijf op gang helpen met het werken met flexinetten”, zegt voorzitter Harry Oosterman van de wolvencommissie.

Een veehouder die dat wil, kan eerst twee uur hulp krijgen van een ondersteuner om samen alle kneepjes door te nemen bij het opzetten van een raster met flexinetten. De ondersteuner kan nog een tweede keer langskomen voor praktische hulp en voorlichting. Het is wel de bedoeling dat de veehouder zelf de flexinetten, paaltjes en schoorpalen aanschaft. De ondersteuners kunnen daar eventueel bij helpen. Oosterman spreekt van een eerste stap. “We hopen binnenkort een wolvenconsulent aan te stellen. Daarmee gaan we de voorlichting en allerlei vormen van hulp bij wolvenpreventie opvoeren.”

Veehouders kunnen zich voor de service aanmelden bij commissieleden Diederik Sleurink, telefoonnummer 06-52650727 en Gijsbert Six, telefoonnummer 06-24255303.