Coevorden – Het wordt weer koud en dat betekent dat er in december en januari weer volop ijzerkoeken worden gebakken. Dat is een traditie, die zowel in Nederland als Duitsland geliefd is. Om deze traditie aan te moedigen en iedereen kennis te laten maken is er een tweetalig receptenboek samengesteld.

In het boek ‘IJzerkoeken: grensoverschrijdende recepten’ staan recepten uit Drenthe, Bentheim en Emsland. Stedelijk Museum Coevorden, Heimatverein Bentheim en Emslandmuseum Lingen hebben de hoofden bij elkaar gestoken om op zoek te gaan naar historische, hedendaagse en nieuwe recepten. Het afgelopen jaar hebben bewoners van Zuidoost-Drenthe, Emsland en Graafschap Bentheim recepten voor het maken van ijzerkoeken ingestuurd. Een selectie van de ingezonden recepten is opgenomen in het boek.

Het is opvallend dat er veel recepten van buiten de provinciegrens zijn verstuurd. Zelfs een oud-Coevordenaar, die in North-Carolina is neergestreken, heeft gereageerd. Nog een bijzondere inzending is het recept voor honden. Ook zijn er professionals betrokken bij dit project. Een Nederlandse en Duitse chef hebben speciaal voor deze uitgave een nieuw recept gemaakt. Dit zijn Roderik Seubers van restaurant De Gaffel in Valthe en Manuel Ribeiro van Casa Manuel in Nordhorn.

Daarnaast zijn Stedelijk Museum in Coevorden, Emslandmuseum Lingen en Heimatverein Grafschaft Bentheim op zoek gegaan naar historische recepten en is de geschiedenis omtrent deze lokale nieuwjaarstraditie uiteengezet in het boek. Het boek is vanaf begin december verkrijgbaar bij Stedelijk Museum Coevorden en Tourist Info Coevorden in Het Arsenaal aan de Haven, The ReadShop Coevorden aan de Friesestraat en het Emslandmuseum in Lingen. Wie alvast een boek wil reserveren, kan mailen naar info@museumcoevorden.nl.

De publicatie is tot stand gekomen door de inzet en financiële ondersteuning van Grenzkultur. Het boek is een gezamenlijk project van de provincie Drenthe en het Emsland onder de paraplu van de Eems Dollard Regio in het kader van het Interreg-programma van de Europese Unie.