Dalerpeel – De herdenking van 4 mei in Dalerpeel mag zeker geslaagd worden genoemd. De organisatie was in handen van de werkgroep ‘Dalerpeel in oorlogsjaren’. Veel inwoners van Dalerpeel en Nieuwe Krim en een aantal genodigden waren aanwezig. Vorig jaar werd het monument in Dalerpeel officieel geopend. Voor de organisatie was dit de eerste officiële herdenkingsbijeenkomst, dat zorgde best voor een beetje spanning. Met een memorabel programma waren de aanwezigen na afloop onder de indruk van deze avond. De herdenking werd geleid door Johan Kroesen, hij vormt samen met Klaas Veldhuis en Hans Wering de werkgroep.
De herdenking begon met het voorlezen van een brief uit 1945 door oud-Dalerpeler Bernard Scholten. In april 1945 viel er een brief op de deurmat aan de Dorpsstraat 60 in Dalerpeel. Hierin werd verteld dat familielid Johan Langkamp was gefusilleerd door de Duitsers.
Het vervolg was voor de familie Khaleefa uit Syrië, woonachtig in Dalerpeel. Zoon Isaa (10 jaar) vertelde het verhaal over vluchten voor de oorlog, opgesteld door zijn vader. Hij deed dit met enorm veel kracht en de mensen waren dan ook diep onder de indruk. Daarna was het de beurt aan Marjan Nijenbanning. Zij was als afgevaardigde van de gemeente Coevorden aanwezig om een prachtige tekst ten gehore te brengen. Onder de indruk was men ook van de kinderen van de Willem Alexanderschool Dalerpeel. Dion Strijker & Janice Hilbink lazen ieder een prachtig gedicht., voorgelezen met lef en overtuiging.
De bijeenkomst eindigde met het spelen van het Signaal Taptoe door Jeanette Hilbink, een van de leden van De Breibergers uit Dalerpeel. Waar Marjan Nijenbanning al de hoop uitsprak dat tijdens de twee minuten stilte enkel de vogels te horen waren en dat was het geval. Een krachtige twee minuten stilte werd afgesloten met het Wilhelmus. Na het leggen van de kransen en de vele bloemen werd de herdenking afgesloten in het dorpshuis.
Tekst: Klaas Veldhuis. Foto’s Joke Amsink.