Coevorden – Voor de Open Monumentendag op zondag 12 september hebben vijf culturele partners in Coevorden elkaar opgezocht. Met als thema ‘Jouw monument is mijn monument’ zorgen de Synagoge, Stedelijk Museum Coevorden, Museum Thijnhof, Galerie Kunst Op Vijf en Theater Hofpoort voor een programma.

Galerie Kunst op Vijf aan de Sallandsestraat, de Synagoge aan de Kerkstraat en museum Thijnhof aan de Gasthuisstraat zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur, Stedelijk Museum in Het Arsenaal aan de Haven is open van 12.00 tot 15.00 uur en De Fabriek van Theater Hofpoort aan de Sint Jansstraat is open vanaf 15.00 uur.

De dag is mogelijk dankzij de ‘Frisse Start-regeling’ van de gemeente Coevorden. Alle locaties zijn gratis toegankelijk en bovendien rolstoeltoegankelijk. Stedelijk Museum Coevorden, Museum Thijnhof en de Synagoge beschikken over een invalidentoilet.

Stadswandelingen

Stadsgids Lambert Hans verzorgt twee stadswandeling langs monumenten in het centrum. De eerste start om 13.00 uur bij Het Arsenaal aan de Haven. Het eindpunt is om 14.00 uur bij de synagoge. De deelnemers krijgen koffie en thee. Lars en Jort Broekhuizen (piano/gitaar) treden tot 15.30 uur. Zij spelen ‘Monumenten van songs uit de jaren vijftig en zestig’.

De tweede wandeling begint om 14.30 uur bij Het Arsenaal. Ditmaal is het eindpunt om 15.30 uur bij De Fabriek. De wandelaars krijgen koffie en thee. Mevrouw Bosman vertelt tot 16.00 uur over de geschiedenis van de machinefabriek tot 16.00 uur.

Galerie Kunst Op Vijf

In Galerie Kunst op Vijf, geopend van 13.00 tot 17.00 uur, zijn de kunstenaars Marscha van Noesel en Jeanine Liefkens aanwezig. Samen met nog enkele andere kunstenaars houden zij momenteel de expositie ‘De Souzadames’. Zij vertellen over hun werk. Kinderen kunnen aanschuiven om een kleurrijke happy stone te beschilderen. De toegang en deelname zijn gratis. Muziek is er van ‘De Kempees Familieband’ met Paul, Maxime, Marle en Simone.

Museum Thijnhof

Ook de toegang tot Museum Thijnhof, geopend van 13.00 tot 17.00 uur, is gratis. Wel wordt reserveren aangeraden via www.thijnhof.nl. Naast de vaste collectie is de spiksplinternieuwe expositie van werk van Annemarie de Groot en René Jansen te bekijken. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zangeres Jeanette Croezen uit Coevorden. Gratis koffie en thee staan klaar voor de bezoekers.

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Coevorden is geopend van 12.00 tot 15.00 uur. De entree is gratis. Reserveren wordt aangeraden. Dat is mogelijk via www.museumcoevorden.nl. Er is een nieuwe expositie in het museum.

Synagoge Coevorden

De synagoge aan de Kerkstraat 36 is van 13.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk en ook hier staan koffie en thee klaar. De synagoge werd onlangs uitgeroepen tot Monument van het jaar 2020! Naast het bijzondere gebouw is de kleurrijke expositie ‘Mystiek van de Hebreeuwse letters’ met werk van Ruud Bartlema te bezoeken. Om 14.00 uur is er een optreden van de twee Coevorder broers Lars en Jort Broekhuizen met ‘Monumenten van Songs uit de jaren ’50 en ’60’ (zie ook bij de eerste stadswandeling).

De Fabriek

Theater Hofpoort @De Fabriek aan de Sint Jansstraat 4 in Coevorden is open vanaf 15.00 uur. Tussen 15.30 en 16.00 uur vertelt mevrouw Bosman over de geschiedenis van de machinefabriek (zie ook bij de tweede stadswandeling.

Om 16.00 uur spelen Hans Visser & Irena Filippova ‘Hollandse Streken’, een schilderachtige voorstelling over het dagelijks leven in de zeventiende eeuw. Zij gaan op zoek naar de verhalen achter de beroemde schilderijen en passeren ook Coevorden waar ze stilstaan bij het bewogen verleden van deze bijzondere stad. ‘Hollandse Streken’ gaat over de beroemde Nederlandse en Vlaamse schilders als Rubens en Rembrandt en speelt in een tijd dat één op de drie landgenoten een immigrant was, de pest erbij hoorde en het drinkwater bier was.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor de stadswandelingen en ‘Hollandse Streken’ gaat via www.theaterhofpoort.nl en start morgen, vrijdag 27 augustus. Deelname aan de stadswandelingen kost 5 euro p.p. Het bezoeken van de voorstelling ‘Hollandse Streken’ kost 7,50 euro p.p. Voor deelname aan een stadswandeling naar keuze en de voorstelling zijn de kosten 10 euro.

Foto: ‘Hollandse Streken’.