Zojuist zijn de nieuwe maatregelen bekendgemaakt om verspreiding van het coronavirus te beperken. Er wordt ingegrepen op die plaatsen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is.

De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur. De maatregelen zijn vier weken van kracht, maar na twee weken wordt de balans opgemaakt.

Over de gevolgen voor activiteiten in deze regio volgt nog nadere berichtgeving op deze website.

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten zich, afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd van deze regels zijn hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en luchthaven buiten de veiligheidscontrole. Locaties met een gecombineerde functie moeten het deel met de horecafunctie sluiten.

Winkels

Winkels moeten uiterlijk om 20.00 uur dicht zijn. Koopavonden worden afgeschaft. Alleen winkels voor levensmiddelen mogen langer open zijn. In de detailhandel worden afspraken gemaakt over naleving van de protocollen. Als het te druk wordt of basisregels niet worden nageleefd, kan de locatie of een deel ervan worden gesloten.

Tussen 20.00 en 07.00 uur mogen alcohol en softdrugs niet meer worden verkocht of bezorgd. Op dezelfde tijden geldt, dat het niet is toegestaan om alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

Maximale groepsgrootte

Evenementen zijn verboden. Wel zijn er uitzonderingen: markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden, betogingen, samenkomsten en vergaderingen als die vallen onder de wet openbare manifestaties.

Wat betreft de uitzonderingen: de groepsgrootte wordt voor alle binnenruimten dertig personen. Er zijn geen uitzonderingen meer.

Thuis mogen maximaal drie personen per dag worden ontvangen. In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van dertig. Binnen en buiten mag een groep uit maximaal vier personen van verschillende huishoudens bestaan.

Mondkapjes

Werk thuis tenzij het niet anders kan. Het dringende advies voor mensen vanaf 13 jaar is om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes en in het openbaar vervoer. Het kabinet bereidt voor publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht voor. In het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs dient iedereen buiten de lessen een mondkapje te dragen.
Voor monumenten, bibliotheken en musea geldt, dat moet worden gereserveerd per tijdvak.

Sporten

Sporten kan nog wel, maar de competities worden stilgelegd. Sporters vanaf 18 jaar mogen alleen trainen op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan vier personen. Ook hier zijn uitzonderingen. Daarbij gaat het om topsporters en voetballers in de eredivisie en de eerste divisie. Kinderen tot 18 jaar mogen sporten in teamverband en wedstrijden spelen met teams van de eigen clubs. Sportkantines, douches en kleedkamers worden gesloten.

Het dringende verzoek is om zo min mogelijk te reizen, het aantal uitstapjes en drukte te vermijden.

Alle maatregelen zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid. Bovendien staat op deze pagina een link naar de routekaart over risiconiveaus en maatregelen.