Coevorden – Mevrouw Johanna (Jo) Polman-Plasman uit Coevorden is vandaag maar liefst 101 jaar oud geworden. Alle reden voor burgemeester Renze Bergsma om haar te feliciteren. Mevrouw Polman was zeer vereerd door zijn bezoek.

Mevrouw Polman-Plasman komt uit een gezin met tien kinderen. “Ik ben de enige die er nog is”, zegt zij. Gelukkig kan zij rekenen op de steun van onder meer een neef en zijn vrouw uit Coevorden. Zij heeft het getroffen met haar gezondheid want -zo vertelt zij -“ik ben nog nooit ziek geweest.” Zij verkeert ook nu nog in goede gezondheid, al wordt het lopen wat moeilijker en laat het geheugen haar het laatste jaar wat in de steek. Toch weet zij ook heel puntig te reageren. Bij het afscheid van Bergsma zei zij te hopen, dat de burgemeester volgend jaar weer komt, “ook zonder taart”, die altijd bij zo’n mijlpaal hoort.

Bovendien is haar zicht nog heel goed: zij leest heel veel. “Ik lees de Trouw en de kerkbladen van A tot Z”, zo vertelt zij.

Zij woont nu zo’n tien jaar in woonwijkcentrum De Schutse. Na haar huwelijk met Antonie Polman woonde mevrouw Polman eerst in Tuindorp, daarna aan de Oude Gracht en vervolgens vele jaren aan de Burgemeester Van der Lelysingel dichtbij de Jan Kuipersbrug. Het paar kreeg geen kinderen, maar familie was er destijds genoeg. Helaas overleed haar man reeds in 1985 op bijna 62-jarige leeftijd. “Dat gemis gaat nooit over. Hij was mijn alles.” Haar familieleden bekommerden zich om haar, daar is zij dankbaar voor.

De vader van mevrouw Polman werkte bij slagerij De Haas, die gevestigd was aan de Krimweg. Daar deed zij in die tijd de administratie. Zij had in het gezin Plasman drie broers, die wel bekend zijn in Coevorden: Jan (directeur gemeentewerken), Henk (vele jaren organist van de hervormde kerk) en Johan (dominee).

Haar verjaardag wordt vandaag gevierd bij hotel-restaurant Talens. Eerst genieten zij en alle neven en nichten -die 12 oktober elk jaar vrijhouden- van een drankje en gaan daarna gezellig dineren.