Dalen – In het programma ‘Kassa’ werd zaterdagavond op NPO1 aandacht besteed aan de kwestie van Jessica Poel uit Dalen. Gezien al haar aandoeningen en rolstoelafhankelijkheid wil zij graag haar woning aangepast zien, maar dat sleept zich al een hele tijd voort.

Naar aanleiding van het besluit van een onafhankelijke bezwaarcommissie moest er een nieuw medisch advies voor Jessica Poel komen. Hierin zijn aanbevelingen gedaan voor aanpassing van haar woning. De gemeente Coevorden koos echter voor een andere weg en bood haar een enigszins aangepaste woning in de wijk Poppenhare in Coevorden aan. Dat is echter geen optie, omdat Jessica op haar huidige adres kan rekenen op mantelzorg van buren, vrienden, haar ex-man en dochters. Plotseling kreeg zij een huis in haar eigen woonomgeving aangeboden, maar dat bleek een kleine seniorenwoning te zijn, waaraan ook nog aanpassingen moeten worden gedaan. Inmiddels is Jessica met haar advocaat in beroep gegaan.

“Aan het kortste eind”

Jessica deed haar verhaal in Kassa, evenals Eddie Haagsma die Jessica ondersteunt. Daarnaast sprak presentatrice Amber Kortzorg met Illya Sotter, directeur van Ieder(in). Deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking. “Sinds 2015 zijn taken vanuit de Wmo overgedragen aan de gemeenten, die daarmee verantwoordelijk zijn voor aanpassingen van woningen. Als de aanpassingen meer dan 10.000 euro kosten, is een verhuizing mogelijk. Het alternatief moet echter wel passend zijn. Jessica heeft mantelzorgers in de buurt en zij heeft twee dochters. Je kunt haar niet wegstoppen in een seniorenwoning. Dat geldt voor veel meer mensen, die daarmee opgesloten zitten in hun huis. Er is veel meer aandacht voor huisvesting van ouderen. Daardoor trekken mensen met een beperking steeds aan het kortste eind.”

De uitzending is te bekijken via deze link.

Zie ook:

Nieuw medisch advies Jessica Poel bevat aanbevelingen voor woningaanpassing