Dalerpeel – Het fietspad tussen de Oranjestraat in Dalerpeel en de Veenschapsweg in Steenwijksmoer kreeg vanmiddag een naam: het Meester Scholtenpad. Meester Scholten werd in 1930 benoemd tot hoofd van de christelijke lagere school in Dalerpeel, in die tijd een gemeenschap van ongeveer vijfhonderd mensen. Hij bekleedde die functie tot zijn dood door een ongeval in 1960.
Het bord werd onthuld door burgemeester Renze Bergsma en Jan Nico Scholten, een van de kinderen van meester Scholten en zijn vrouw. Johan Kroesen van de werkgroep Meester Scholtenpad heette iedereen van harte welkom. “Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis van Dalerpeel bewaard wordt en dat mensen die veel voor het dorp hebben betekend in de herinnering blijven.” Het gebaar werd zeer gewaardeerd door de familie Scholten.
Daarna kreeg burgemeester Renze Bergsma het woord Hij vertelde, dat Scholten en hij eerder samen een straatnaambord hadden onthuld in Andel. Bergsma als loco-burgemeester en Scholten als ereburger. “Meester Scholten was heel geliefd in Dalerpeel”, aldus Bergsma. En niet alleen dat: door de toenmalige burgemeester van Dalen, Ten Holte, werd Scholten ook wel de burgemeester van Dalerpeel genoemd.
Na de onthulling van het plaatsnaambord door Scholten en Bergsma klonk het Drentse volkslied dankzij De Breibergers. Scholten zong het spontaan mee en sprak vervolgens de aanwezigen toe. Onder hen waren vele van broers en zus, kinderen en kleinkinderen en andere familieleden aanwezig. Ook schooldirecteuren van later jaren en van nu waren aanwezig.
“Eerst kwam er in Dalerpeel een kerk en toen een school”, aldus Scholten. “Het eerste hoofd der school was De Koning in 1923, mijn vader kwam in 1930. De school werd toen uitgebreid met maar liefst drie lokalen. Ons gezin telde tien kinderen, maar dat was in Dalerpeel geen uitzondering. De mensen hier waren in die jaren erg arm. Soms droegen zij ‘s winters en ‘s zomers dezelfde kleding. Mijn vader startte een kledingactie, die erg succesvol was en mede werd ondersteund door burgemeester Gautier van Coevorden.”
Ook vertelde Scholten over de oorlogsjaren. “Hij is tweemaal gearresteerd, maar keerde gelukkig terug. Dat gold helaas niet voor Albert Hartemink en de gebroeders Post. Mijn vader overleed in 1960 door een ongeval in Emmen.”
Jan Nico Scholten (op vier dagen na 92) is onder andere voormalig Tweede Kamerlid. Toen hij begin dertig was, werd hij burgemeester van de Noord-Brabantse gemeenten Andel, Giessen en Rijswijk, die in 1973 opgingen in de gemeente Woudrichem, inmiddels de gemeente Altena. Woudrichem was de woonplaats van Bergsma voor hij naar de gemeente Coevorden kwam.
Johan Kroesen bedankte daarna diverse mensen voor hun bijdrage, onder wie ook Egbert Doeve die vanaf 1961 gedurende 31 jaar werkzaam was op de school en Henk de Jonge uit Dalen, een geboren en getogen Dalerpeler en nog steeds nauw verbonden met het dorp.
Tot slot konden de aanwezigen genieten van een consumptie en wat lekkers in het dorpshuis.