Meppen – Het geroffel van spechten in het bos, het gezoem van een hommelkoningin en de zang van de grote lijster. Nederlanders ontdekken de natuur steeds vaker als welkome afwisseling van het thuiszitten. Wandelaars die Natuurbegraafplaats Mepperdennen bezoeken, kunnen sinds kort met een gratis luisterwandelapp al wandelend informatie verkrijgen over het gebied.

Bezoekers kunnen met hun eigen smartphone een rondleiding over de natuurbegraafplaats volgen. Op allerlei plekken vertelt een lokale gids over de historie, het natuurgebied en de gedachte achter natuurbegraven, ook het geluid van verschillende vogels maakt deel uit van de audiotour. Het doel van de luisterwandeling is om op een veilige manier dichter bij de natuur te komen.

Privérondleiding

“Het samenstellen van de wandeling was voor ons een heel nieuwe beleving. Je gaat met andere ogen naar je eigen gebied kijken”, vertelt Dina de Roode van Natuurbegraafplaats Mepperdennen. “We zijn gewend om groepsrondleidingen te geven en veel te vertellen over de natuur, maar dat mag nu even niet. Toch zien we dat veel mensen ons blijven bezoeken en daarom hebben we nu deze audiotour gemaakt. Eigenlijk is het een soort privérondleiding.”

De wandeling leidt bezoekers over de begraafplaats, langs de akkerranden en open plekken in het bos, maar ook langs grafmarkeringen en bijenkasten. Bij het bereiken van zo’n punt begint de gids te vertellen. Bij het startpunt kunnen mensen de tour downloaden naar hun telefoon, maar dat kunnen ze ook alvast thuis doen.

Themawandelingen

Dina de Roode: “We hoorden laatst dat iemand de wandeling gewoon thuis volgde met de koptelefoon op. Ze kon haar huis niet verlaten, maar heeft nu het gevoel dat ze ons tóch heeft bezocht. Mooi hè?” In coronatijd is de belangstelling voor deze duurzame manier van begraven toegenomen. Daarom is de eerste audiotour een rondleiding over de natuurbegraafplaats.

Toekomstplannen

In de toekomst gaat Natuurbegraafplaats Mepperdennen ook verdiepende themawandelingen aanbieden. Bijvoorbeeld over natuurfilosofie of historische herkenningspunten in het landschap. Het is een mooie manier om een nieuw natuurgebied te ontdekken, op een andere manier te kijken en vooral: luisteren.

Op www.mepperdennen.org/luisterwandeling staat hoe mensen de luisterwandeling kunnen downloaden. De wandeling start op de parkeerplaats van de natuurbegraafplaats.