Coevorden – Op donderdagochtend 15 september om 9.00 uur start een Hackathon in het Techlab van De Nieuwe Veste Coevorden. Zeven technasiumleerlingen, Mick, Harm, Ramiro, Stijn, Jorn, Myrthe en Chantal, gaan dan live aan de slag met een energievraagstuk. Het gaat om het bedenken van een oplossing van een vraagstuk en een eerste concept te presenteren met een pitchfilmpje. Ze krijgen daarvoor de tijd tot vrijdag 16 september 16.00 uur.

Finale

Diezelfde dag, vrijdag 16 september, is de finale van 18.00 tot 21.00 uur. De jury beoordeelt tijdens deze finale het pitchfilmpje en stelt vragen aan het team. De Hackathon is onderdeel van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’. Het team van De Nieuwe Veste is een gemengd team met deelnemers die allemaal gekozen hebben voor het technasium op de school.

Ruim dertig teams in het noorden

Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd een oplossing voor een vraagstuk te bedenken. De tijdsdruk zorgt voor focus en het snel kunnen scheiden van bij- en hoofdzaken. De scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ is voor scholieren van het technasium, vmbo en mbo in Drenthe, Groningen en Friesland. Naast het team van De Nieuwe Veste doen 34 andere teams mee, in totaal meer dan 200 leerlingen. Ze gaan allemaal dertig uur non-stop bezig met het uitwerken van hun idee. De teams kunnen kiezen uit vier energievraagstukken.

Dertig uur in het Techlab

De zeven leerlingen van De Nieuwe Veste werken in de theorieruimte van het Techlab aan hun idee. Daarvoor krijgen ze in korte tijd te maken met verschillende aspecten van duurzaamheid, techniek en planning. Er zijn speciale workshops en experts om mee te sparren. De school gaat de leerlingen zoveel mogelijk in hun strijdlust ondersteunen en ieder teamlid heeft de beschikking over een (duurzame) tent om uit te rusten.

Publieksprijs

Met de Hackathon zijn mooie geldprijzen te winnen én er is een publieksprijs. Klasgenoten, familie, vrienden, kennissen: iedereen kan de teams helpen om aan stemmen voor de publieksprijs te komen. Tijdens de finale op vrijdag 16 september kan vanaf 20.00 uur gestemd worden via een link op www.nationaalprogrammagroningen.nl.

Live te volgen

De hackathon is 36 uur lang live te volgen via het You Tubekanaal van de organisatie. Ook de school zelf gaat een livestream verzorgen. Komen kijken kan ook via de ingang van het Fablab aan de Graaf Van Heiden Reinesteinlaan.

Met idee naar provinciehuis Assen

De ideeën die de deelnemers tijdens de Hackathon ontwikkelen worden in de weken daarna uitgewerkt tot uitvoerbare oplossingen, op De Nieuwe Veste is dit in handen van technasiumleerlingen in 4 vwo. Op vrijdag 11 november is er vervolgens een pitch van deze uitwerking in het provinciehuis Assen voor een jury, een soort Dragons’ Den. De jury beslist daar wie het startbedrag voor de meest kansrijke oplossing krijgt.

Foto: De Nieuwe Veste.