Dalen – Leerlingen van groep 8 van de BWB-school maakten vanochtend de zeventien Stolpersteine in Dalen schoon op verzoek van de historische vereniging ‘Aold Daol’n’.

Vooraf werd op de school in de geschiedenislessen aandacht gegeven aan de Tweede Wereldoorlog en wat er gebeurd is met de Joodse families die in Dalen gewoond hebben. De Stolpersteine werden in 2017 geplaatst voor de huizen waar de Joodse gezinnen woonden. Bij de locaties van de Stolpersteine vertelde leerkracht Henk Wilting over de historie. Aansluitend gingen de kinderen naar het kerkhof in Dalen waar de vier Canadezen zijn begraven die tijdens de oorlog bij Dalen met hun bommenwerper zijn neergestort. Daar vertelde Wilting wat er met de Canadezen is gebeurd.

De Stolpersteine werden geplaatst op 2 oktober 2017, toen was het 75 jaar geleden dat de Joden werden weggevoerd. Tijdens de bijeenkomst waren nabestaanden van Suze (Suus) Zilverberg aanwezig. Zij was één van de drie overlevenden van de oorlog. Zij overleed in februari 2017 op 95-jarige leeftijd.

In 2016 maakten Anique de Lange uit Coevorden, Romy Kappen uit Wachtum en Carolien Pot uit Oosterhesselen op De Nieuwe Veste een bijzonder profielwerkstuk over Joodse inwoners van Dalen. Daarom waren ook zij toen aanwezig, net als kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen; hij nam jaren geleden het initiatief voor de plaatsing van Stolpersteine oftewel struikelstenen.

Locaties

De adressen waar de Stolpersteine zijn geplaatst zijn: Westerwijk 11 (David Bierman en zijn vrouw Jetta Bierman-Cohen), Westerwijk 13 (Izaäk Bierman en huishoudster Petronella de Levie), Westerwijk 28 (Hartog Zilverberg en zijn vrouw Susanna Zilverberg-ten Brink en hun kinderen Jacob, Betje en Susanna, Susanna heeft de oorlog overleefd), De Brinken 18 (Eva Bierman-Nijveen, David Jonas Bierman, Simon Bierman), Hoofdstraat 57 (Izaäk Jonas Bierman, Frouwke Bierman-Bollegraaf en hun kinderen Jonas, Henderina en Eva).

Schoonmaakactie Coevorden

Vrijwilligers van het 4 meicomité Coevorden en Stichting Synagoge Coevorden poetsen aanstaande maandag, 3 mei, de Stolpersteine in de Coevorder straten liggen. Er zijn inmiddels zo’n 40 stenen geplaatst, er moeten er nog 77 volgen.