Coevorden – Vanaf maandag 16 november kunnen particulieren en medewerkers van bedrijven zich laten testen op corona bij de snelteststraat van het Instituut voor Veiligheid & Milieu (IVM) in Coevorden. Een afspraak kan worden gemaakt via bestesneltest.nl. De test is binnen 24 uur en na twintig minuten is de uitslag bekend. Bij bedrijven die veel personeel hebben om te testen, kan ook op locatie worden getest.

IVM heeft met ondersteuning van het Parkmanagement van Ondernemend Coevorden een snelteststraat op het terrein tussen de Pasteurweg en Monierweg in Coevorden ingericht. Het doel is om onnodig ziekteverzuim te voorkomen, te borgen dat processen niet stil komen te liggen en de verspreiding van het virus af te remmen.

De afname van de test verloopt helemaal volgens de regels die de overheid hierover inmiddels heeft gesteld. Zo worden de sneltesten afgenomen door een BIG-geregistreerd verpleegkundige, is er een arts betrokken en wordt gewerkt met gevalideerde sneltesten, goedgekeurd door het RIVM.

Alle positieve tests worden doorgegeven aan de GGD, waardoor er voor deze mensen ook bron- en contactonderzoek gedaan kan worden en de positieve test meetellen met de landelijke tellingen. De adviezen die verstrekt worden, zijn in lijn met de adviezen van het GGD.

Belangrijk

Directeur Marius Veenvliet van IVM: “Zowel de overheid als het VNO-NCW roept bedrijven op om teststraten in te regelen. Lokaal waren het een aantal bestaande opdrachtgevers en Ondernemend Coevorden die bij ons aanklopten om in deze behoefte te voorzien. Zij vonden het passen bij de bestaande dienstverlening van IVM. Omdat wij bij onze opdrachtgevers zien hoe belangrijk het is voor de arbeidsveiligheid en volksgezondheid om snel en betrouwbaar te kunnen testen, voelden wij ons geroepen om gehoor te geven aan deze oproep.

Wij vinden het belangrijk dat sneltesten op een betrouwbare en professionele manier worden afgenomen. Dankzij de inzet van ervaren zorgprofessionals die al honderden tests hebben afgenomen, kunnen wij op een veilige manier goedgekeurde sneltesten uitvoeren. Op deze manier hopen wij ondernemers, en ook  particulieren in Coevorden en omgeving te ondersteunen bij het snel in kaart brengen van besmette personen, waardoor verdere verspreiding van het virus voorkomen wordt.”

Behalve het afnemen van testen kunnen bedrijven ook bij IVM terecht voor het inlenen van coronatoezichthouders, advies bij het opstellen van beleid, maatregelen en protocollen en crisismanagement. IVM heeft hierin de afgelopen maanden ruime ervaring opgedaan.

Op de website bestesneltest.nl staat alles over de testen. Wie meer wil weten over de teststraat kan contact opnemen met Wilma Louissen via 088-1663000 of coronatest@werkveilig.nl.