Foto: het bekende kunstwerk ‘Waterzwaard’ bij de splitsing van het Alte Picardiekanaal en het Schoonebeker Diep.
Adri de Fluiter is vanmiddag in zijn woonplaats Zandvoort op 83-jarige leeftijd overleden. De beeldend kunstenaar -die tot 2018 in Sleen woonde- kondigde zelf zijn overlijden aan op Facebook.
Vanuit Rhenen verhuisde hij in 1979 naar Holsloot en woonde en hij werkte vervolgens vele jaren aan de Meulenakker in Sleen. In de gemeente Coevorden is werk van hem te zien in het atrium van het Nieuwe Bastion en zijn werk ‘Waterzwaard’ staat inmiddels al ruim dertig jaar bij de splitsing van het Alte Picardiekanaal en het Schoonebeker Diep. Medio vorig jaar kreeg een nieuwe fietsroute de naam ‘Waterzwaard’ mee.
Adri de Fluiter was heel actief op het gebied van kunst, zo was hij onder meer verbonden aan Kunst & Cultuur Drenthe, Natuurkunst Drenthe en het project Dorpsgezichten. Hij maakte werken voor plaatsing over de hele wereld.
De Fluiter werd in 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2018 verhuisden De Fluiter en zijn vrouw naar Zandvoort.
Met diepe droefheid nemen we afscheid van een groot kunstenaar, Adri de Fluiter, die op 83-jarige leeftijd is overleden. Zijn impact op de kunstwereld en de samenleving in het algemeen is onmiskenbaar, en zijn nalatenschap zal voortleven in de prachtige kunstwerken die hij heeft geschapen en de vele harten die hij heeft geraakt.
Adri de Fluiter was niet altijd een kunstenaar van beroep; zijn reis begon in de horeca. Maar op 36-jarige leeftijd, tijdens wat hij beschreef als een midlifecrisis, besloot hij zijn roeping te volgen en begon hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Deze keuze markeerde het begin van een opmerkelijke artistieke reis.
In 1979 vestigde hij zich als kunstenaar in Drenthe, waar hij zich toelegde op landschapskunst. Zijn werken zijn niet alleen lokaal bewonderd, maar hebben wereldwijd aandacht getrokken. Met exposities in de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, verschillende Europese landen en zelfs een opmerkelijk kunstwerk in Argentinië tijdens het Bienal de Chaco-beeldhouwfestival in 2010, heeft De Fluiter de grenzen van creativiteit en waardering overschreden.
Zijn betrokkenheid bij kunst en natuur werd in 2015 erkend toen hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding was een eerbetoon aan meer dan dertig jaar toewijding aan het brengen van kunst dichter bij de mensen en het op de kaart zetten van Drenthe op het gebied van kunst en natuur.
Niet alleen een begaafd kunstenaar, maar ook een ontmoetingspunt voor hoogwaardigheidsbekleders, heeft Adri de Fluiter tot drie keer toe koningin Beatrix mogen verwelkomen in Drenthe vanwege zijn exposities. Zijn impact reikte verder dan de kunstwereld; hij bracht de koninklijke aanwezigheid naar de provincie en verrijkte de culturele ervaring van velen.
In 2018 verliet hij Drenthe om dichter bij zijn kinderen en kleinkinderen te zijn, maar zijn tijd daar beschreef hij als het hoogtepunt van zijn leven. Vandaag herinneren we ons niet alleen een getalenteerde kunstenaar, maar ook een man die de wereld verrijkte met zijn creativiteit, passie en toewijding aan kunst en natuur.
Adri de Fluiter is in het bijzijn van zijn gezin overleden in Zandvoort. Moge zijn kunstwerken en herinneringen aan zijn buitengewone leven troost en inspiratie blijven brengen aan velen. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden in deze moeilijke tijd.
mooi stuk geschreven over mijn oom , de broer van mijn moeder.
fijn om zulke dingen zo te mogen lezen.
vrg groet
Jochem Stulen