Coevorden – Kringelz viert feest op zaterdag 8 juli. De kringloopwinkel bestaat dan namelijk alweer tien jaar en dat wordt gevierd met allerlei activiteiten. Daarover staat verderop in dit artikel meer informatie. Eigenaar Dirk Moes vertelt over het ontstaan.

“Ik was voorheen manager/planner bij een agrarisch loonbedrijf, maar ben een tijd ziek geweest en was werkloos. Ik ging regelmatig met iemand mee naar kringloopwinkels en heb die eens goed bekeken. Ik wil graag op het sociaal-maatschappelijke vlak wat voor de mensen doen. Ik schreef een ondernemingsplan en mocht van start gegaan. Ik kreeg een half jaar de tijd met een garantie van 49 procent van mijn laatst verdiende salaris.”

Start

Hij begon met zijn winkel aan het Kleine Veld in Dalen. “Dankzij Herman Venhorst kon ik in dat pand van start gaan. Al in mei 2014 ben ik naar de Printer 10 in Coevorden verhuisd, omdat ik meer ruimte nodig had.” Hij voegt eraan toe: “Het was overigens wel goed om klein te beginnen.” Met gepaste trots toont Dirk de winkel en de ruimtes erachter waar hij ook een eigen werkplaats heeft en er graag bezig is, de afdeling waar alles wordt gesorteerd en de plek waar goederen worden ingenomen. Kringelz is ook inzamelpunt voor bruin- en witgoed. Bovendien is Kringelz actief voor een goed doel: weeshuizen in Oeganda. Roelof Speelman en Dirk hebben daarvoor samen een stichting opgericht.

Sociaal-maatschappelijk

In Kringelz zijn heel wat vrijwilligers actief, maar ook mensen uit diverse trajecten en stagiaires. “Zo zijn er mensen die zich eenzaam voelen en graag wat willen doen. Tot de vrijwilligers horen onder andere twee mensen die tachtig plus zijn. Natuurlijk komt er voor, dat iemand een fout maakt bij bijvoorbeeld het aannemen van spullen. “Een fout maken mag hier. Niemand brandt de ander af. Kringelz moet een warme plek zijn waar mensen zich thuis voelen.”

Gezegend

Dirk Moes voelt zich een gezegend mens. “Dat zeg ik ook, omdat ik een gelovig mens ben. Daar loop ik niet mee te koop en zal ook niemand daarop aanspreken. Maar als mensen behoefte hebben aan een gesprek, dan is dat zeker mogelijk.”

Dirk is onlangs 66 jaar geworden. “Maar, ik heb er nog zoveel aardigheid aan, dat ik voorlopig nog doorga.”

Feest

Het is feest bij Kringelz op zaterdag 8 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Dirk Moes zal de feestelijke dag om 10.30 uur openen. Er is een gezellig terras en de muziek wordt verzorgd door Toet- en Bloaslust en zangeres Janita, begeleid door toetsenist Gert van der Weijde. Koffie, thee, limonade, wat lekkers en alcoholvrije cocktails staan klaar en gezorgd wordt voor poffertjes. Kinderen kunnen koemelken, een T-shirt pimpen, zich laten schminken een mega-kleurplaat maken. Bezoekers kunnen hun aankoop laten taxeren tussen 12.00 en 15.00 uur. Er zijn daarnaast modeshows met kleding en accessoires uit de winkel om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Tussen 12.00 en 16.00 uur is spellenclub De Vrolijcke Gans er met een spelletjestafel.

Heel Coevorden bakt

Als klop op de vuurpijl is er ‘Heel Coevorden bakt’ met de finale 14.00 uur. Aanmelden kan nog tot en met morgen, donderdag 29 juni, van 9.00 tot 17.00 uur in de winkel. Er kunnen maximaal vijftien personen meedoen, dus wees er snel bij! De winnaar krijgt een beker, eeuwige roem en een waardebon van Bakkerij Slagter. Deelnemers mogen in de winkel gratis een bak-/kookboek ophalen ter inspiratie. Van maandag 3 tot woensdag 5 juli 12.00 uur mogen zij bij Bakkerij Slagter aan de Looweg 287 basisdeeg ophalen, waarmee iedereen moet werken.

Een jury onder voorzitterschap van burgemeester Renze Bergsma beoordeelt de resultaten en kiest de winnaar.

Aan de dag wordt medewerking verleend door Saskia Kluwen, Keen Theatertechniek, Spellenclub De Vrolijcke Gans, Fortune Coffee, Make-up by Romy, Retro Party Drinks, Toet en Bloaslust, Herman Roozen, Carel Horstmeier, Bakkerij Slagter, Janita&Gert én alle vrijwilligers en medewerkers van KringelZ.