Coevorden/Grou – Zojuist werd in Graaco in Coevorden bekendgemaakt, dat het bedrijf wordt overgenomen door Kooiker Logistiek. Directeur Ben Blog van Graaco en de directeuren/aandeelhouders van Kooiker, René Visser en Jorne Hornstra, gaven tekst en uitleg. De naam Graaco blijft bestaan en de medewerkers blijven er werkzaam. Momenteel staan er zeventig mensen op de loonlijst van Graaco en worden daarnaast medewerkers ingeschakeld via andere partijen. Visser en Hornstra gaan uit van uitbreiding van de werkzaamheden.

Wij willen”, aldus de heren Visser en Hornstra, elkaar aanvullend, “groeien in transport, distributie en warehousing. Hier kunnen wij werkzaamheden uitbreiden en dat prima in ons bedrijf.”

Graaco

Graaco werd opgericht op 7 september 2009 en verwijst naar de vroegere naam Van der Graaf in Coevorden. “In 1998”, aldus Ben Blog, “werd het bedrijf overgenomen door Penske Logistics. Na tien jaar kwam hier De Vries, dit bedrijf ging in 2009 failliet.” Daarop besloten Ben Blog, Jo Koop, Joop van der Graaf en Ubbo Hempenius de handschoen op te pakken. Zij richtten het bedrijf op en werden de aandeelhouders. Ben Blog werd bovendien directeur.

Geen overname uit armoe

Ben Blog is blij met de overname door een partij uit Noord-Nederland. “Laat ik duidelijk zijn, het is geen overname uit armoe. Ik word zeventig en daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat bij Graaco past. We kregen contact met diverse partijen, Kooiker past het best bij Graaco. We hebben in de veertien jaren van ons bestaan een prima naam opgebouwd.”

Daarom hebben Visser en Hornstra gekozen voor handhaving van de naam, de locatie en de werkgelegenheid. “We gaan vooral voor uitbreiding van de activiteiten. Deze locatie is voor ons heel waardevol.” Dat betreft onder andere de ligging aan de grens met Duitsland en de rechtstreekse aansluiting op het Duitse treinennet.

“Door de overname”, laat Visser weten, “ontstaat een bedrijf met circa 430 medewerkers, 170 eigen trekkende eenheden en vijf moderne warehouses met een totale oppervlakte van ruim 180.000 m2, goed voor een opslagcapaciteit van ruim 200.000 pallets betekent.

Applaus

De medewerkers zijn vanochtend op de hoogte gesteld van de overname. “De medewerkers”, aldus Blog, “hebben ons bedrijf gemaakt. Ik heb uitleg gegeven aan de medewerkers en voor Drentse begrippen is mooi gereageerd: de mensen gaven me na afloop applaus.” Het doet Blog zeker wat. “Ik treed meteen terug als algemeen directeur en dat brengt wel wat emotie met zich mee. Maar ik moet rationeel zijn en ik wil anderen niet voor de voeten lopen. Wel is mij gevraagd om tot oktober de transitie te begeleiden.”

Over Kooiker

Kooiker Logistiek is een vooraanstaand logistiek bedrijf dat een breed scala van transport- en logistieke diensten biedt. Het bedrijf is onder andere actief in de food en feed. Kooiker Logistiek, opgericht in 1918, is gevestigd in Grou in Friesland en heeft locaties in Leeuwarden, Heerenveen, Franeker, Drachten, Meppel, Deventer, Toruń (Polen) en nu dus Coevorden.

Voordelen

Er zijn diverse voordelen door de overname van Graaco. Door de gecombineerde middelen, expertise en vloot wordt de operationele capaciteit vergroot waardoor Kooiker Logistiek nog beter in staat is om grootschalige projecten en complexe logistieke uitdagingen aan te pakken. De overname past binnen de groeistrategie van Kooiker Logistiek. Nieuwe zakelijke kansen kunnen worden benut door uitbreiding van het klantenbestand en de marktpositie, waarmee haar aanwezigheid in de logistieke sector vergroot wordt.

Met de integratie van Graaco kan Kooiker Logistiek haar dienstverlening verder diversifiëren en uitbreiden. Klanten zullen profiteren van een breder scala van logistieke oplossingen, inclusief nieuwe routes, extra transportopties, meer opslagcapaciteit, extra value added services en verbeterde operationele efficiëntie. Graaco heeft de beschikking over een Grain Terminal en meerdere verpakkings- en verbulkingsmachines. De afdeling Freight Management van Graaco kan alle mogelijke transporten verzorgen door een groot en betrouwbaar netwerk. Daarnaast beschikt Graaco als enige logistieke dienstverlener in Nederland over een directe spooraansluiting op zowel het Duitse als het Nederlandse spoorwegennet.

Uitbreiding

Gezien de plannen tot uitbreiding van de activiteiten in Coevorden zijn er nog groeimogelijkheden. Inmiddels is 220.000 m2 bebouwd, maar er kan nog gebouwd worden: er is nog zo’n 45.000 m2 beschikbaar.

Foto: v.l.n.r. René Visser, Jorne Hornstra, Ben Blog.