Emmen/regio – Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld kreeg vrijdagavond de Koninklijke Erepenning uit handen van commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Deze erepenning wordt uitgereikt vanwege het 122-jarig bestaan van de vereniging en de bijzondere plaats die het evenement inneemt in Zuidoost-Drenthe.

De onderscheiding zou in 2020 worden uitgereikt, omdat de tentoonstellingsvereniging toen honderd jaar bestond. Corona stond de festiviteiten toen in de weg. Deze zomer wordt Zuidenveld gehouden van donderdag 7 tot en met zondag 10 juli in Schoonebeek en wordt georganiseerd door Tentoonstellingsvereniging Zuidenveld en de Plaatselijke Commissie Schoonebeek.

De historie van TTV Het Zuidenveld gaat terug tot 1920 toen acht (voormalige) gemeenten in Zuidoost-Drenthe besloten de handen ineen te slaan om jaarlijks bij toerbeurt binnen hun gemeentegrenzen een tentoonstelling met bijbehorende dorpsactiviteiten te organiseren. Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld is sindsdien een van de weinige, en misschien wel de enige, vereniging waar zowel paarden, pony’s, rundvee en schapen samenkomen. Naast deze veekeuringen werd van begin af aan een concours hippique georganiseerd.

De Zuidenveldtentoonstelling is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen. Dat is ook te danken aan alle activiteiten en festiviteiten die worden gehouden, zoals de optocht, tuinverlichtingen, de lichtroute, de feestavonden in de tent en tal van andere activiteiten in de acht plaatsen van Zuidenveld, waarvan vijf in de gemeente Coevorden liggen (Coevorden, Dalen, Oosterhesselen, Sleen, Zweeloo).