Coevorden – Op de Weeshuisweide klonken vanmiddag twee kanonschoten. Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden sloot daarmee het jaar knallend af. De twee kanonschoten stonden symbool voor de herdenking van het Ontzet van Coevorden op 30 december 1672 en de afsluiting van het herdenkingsjaar.

Tevoren maakte de Schutterij van Koeverden een rondgang door de stad en zij troffen de voorbereidingen voor de kanonschoten, mede dankzij het Exercitiepeloton Bourtange.

Rijk Korenhof maakte zijn debuut als voorzitter van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden en gaf uitleg over het hoe en waarom van de kanonschoten. Wethouder Steven Stegen liet de kanonnen bulderen, waarmee hij slotvoogd burgemeester Renze Bergsma verving. Hij noemde het in zijn korte toespraak fantastisch dat de historie steeds meer tot leven komt in Coevorden.

Vervolgens kwam Mijndert van der Thijnen (Alexander Moes) aan het woord. Aan hem en met hulp van de troepen van luitenant-generaal Carl von Rabenhaupt is het te danken dat de bisschop van Münster met zijn troepen op 30 december 1672 uit Coevorden werden verdreven.

Tevoren speelden het koperensemble van De Breibergers uit Dalerpeel en speelden Die Luyden van ‘t Hooge Veene de Prinsenmars, gevolgd door het Wilhelmus zoals dat vroeger werd gespeeld.